Οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους καταστροφές, όπως κατολισθήσεις, κατεστραμμένους δρόμους και γέφυρες που κατέρρευσαν σε όλη την πολιτεία. Οι φορείς ανέφεραν διακοπή της ηλεκτροδότησης και των επικοινωνιών. Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι είναι χωρίς υδροδότηση, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία από την εταιρεία ύδρευσης Corsan.
Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έφτασε στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ το πρωί της Κυριακής μαζί με τα περισσότερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου για να συζητήσει με τις τοπικές αρχές τις προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης.
«Πρέπει να σταματήσουμε να τρέχουμε πίσω από καταστροφές. Πρέπει να δούμε εκ των προτέρων τι καταστροφές μπορεί να συμβούν και πρέπει να εργαστούμε», είπε ο Λούλα στους δημοσιογράφους στη συνέχεια.
«Η γραφειοκρατία δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας, εμποδίζοντάς μας να ανακτήσουμε το μεγαλείο του κράτους», δήλωσε ο Λούλα σε συνέντευξη Τύπου.
Ο καιρός σε όλη τη Νότια Αμερική επηρεάζεται από το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, ένα περιοδικό, φυσικό φαινόμενο που θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα στην περιοχή του Ισημερινού Ειρηνικού. Στη Βραζιλία, το Ελ Νίνιο προκάλεσε ιστορικά ξηρασίες στο βορρά και έντονες βροχοπτώσεις στο νότο.
Φέτος, οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο ήταν ιδιαίτερα δραματικές, καθώς μια ιστορική ξηρασία πλήττει τον Αμαζόνιο, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.