Σε ανακοίνωσή της, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, περί έκδοσης συντάξεων που φτάνουν μέχρι και τις 24.000 ευρώ, «αποκρύπτουν σκόπιμα βασικά δεδομένα και δημιουργούν μία παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει». Στην ανακοίνωσή της επισημαίνεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ανώτατο πλαφόν περίπου 3.000 ευρώ.

Σχετικά με τις κατηγορίες εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορούσε επί μήνες για την υπόθεση των μεγάλων συντάξεων και ότι τα ποσά των συντάξεων υπερβαίνουν κατά πολύ τις 3.000 ευρώ, η Ε. Αχτσιόγλου αναφέρει ότι για την έκδοση τέτοιων συνταξιοδοτικών αποφάσεων «το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων».

Η ανακοίνωση επισημαίνει αναλυτικά ότι:

  1. Για όσους ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται με τον νόμο 4387/2016 υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις εισφορές και ως εκ τούτου προκύπτει ανώτατο πλαφόν σύνταξης. Για 40 έτη ασφάλισης η ανώτατη σύνταξη που προκύπτει με τις διατάξεις του ν.4387/16 είναι 3.166 ευρώ.

  2. Για όσους αιτήθηκαν συνταξιοδότησης πριν το ν. 4387/2016, ο νόμος προέβλεπε ανώτατα πλαφόν σύνταξης στις 2.000 και στις 3.000 ευρώ, για μία και για περισσότερες συντάξεις αντιστοίχως, έως 31.12.2018.

  3. Για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (πριν τον ν. 4387/2016) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019, ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων. Για τον λόγο αυτό είχαμε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρα εκλογές.

  4. Επίσης, ως ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχαμε δώσει εντολή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να μην εκδοθούν πολύ υψηλές συντάξεις, για τις οποίες είχαν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές, έως ότου ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος για τον οποίο οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν τελικά και τις «ανακάλυψε» ο Γ. Βρούτσης.

Η Ε. Αχτσιόγλου καταλήγει ότι ο Γ. Βρούτσης «καθημερινά και σκοπίμως αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του, επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας». Επισημαίνει τέλος πως «το γεγονός ότι ο Γ. Βρούτσης διαρκώς ανακαλύπτει δήθεν τρύπες στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά ένα έντονο άγχος που σχετίζεται με την αδυναμία του να αναμετρηθεί με το έργο αυτό».

Η κυβέρνηση παγώνει την καταβολή συντάξεων άνω των 10.000€ και αφήνει αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ