Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Δ. Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και για έξοδο της χώρας στις αγορές εντός του έτους. Αναφερόμενος στην ανάγκη λήψης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις των δανειστών επί του ζητήματος, αλλά και επί των προβλέψεων του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας.

«Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ»

Ερωτηθείς για το αν οι δανειστές έχουν συνταχθεί πίσω από το αίτημα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα, απάντησε ότι το Ταμείο προτείνει την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα, αλλά η συγκεκριμένη πρόταση δεν ικανοποιεί όλες τις πλευρές, καθώς πρόκειται για παράλογη απαίτηση.

«Όλοι ευθυγραμμίζονται με την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να παράσχει κάποιου είδους εγγύηση σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε και πρόσθεσε πως η Αθήνα έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών («κόφτης») θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τους πάντες εκτός από το ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έκανε παρομοίωση με το τάνγκο όπου «χρειάζονται δύο, αλλά δεν είναι σαφές ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση», ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν και διαφορετικές φωνές τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.