Μιλώντας στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, που μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16 Μαρτίου 2023, παρουσία του υπουργού Υγείας, ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι «ο κ. Πλεύρης σε συνάντηση που είχαμε τον Μάιο του 2022 μας είχε πει ότι εντός του ’22 θα προκηρύσσονταν συνολικά 700 θέσεις γιατρών του ΕΣΥ. Τον είχαμε προειδοποιήσει πως οι διαδικασίες δεν επρόκειτο να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/22, αλλά ακόμα και να ολοκληρώνονταν οι γιατροί που θα αποχωρούσαν είτε λόγω σύνταξης είτε λόγο παραίτησης, γιατί έχουμε καταιγίδα παραιτήσεων, θα ήταν πολύ περισσότεροι».

Στο ερώτημα του Ν. Χατζηνικολάου «γιατί οι γιατροί παραιτούνται», ο κ. Παπανικολάου απάντησε πως αυτό γίνεται «λόγω εργασιακής υπερεξόντωσης, λόγω κακής διαχείρισης παράλογων αυταρχικών εντολών από διάφορους διοικητικές νοσοκομείων, που είναι τεράστιο θέμα και το ξέρει ο κ Πλεύρης ότι το έχουμε επισημάνει. Αυτοί «πάνε ή στον ιδιωτικό τομέα ή σπίτια τους», ενώ «στο εξωτερικό πηγαίνουν κυρίως οι νεότεροι, όχι οι μόνιμοι ειδικευμένοι παλιοί γιατροί του ΕΣΥ».

Ανέφερε ως παράδειγμα την Παιδοπανεπιστημιακή Κλινική  του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου «είχαν απομείνει 2 γιατροί από τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει “πόσο μπορούμε να κάνουμε 15 εφημερίες τον μήνα”», αλλά «η πολιτεία δεν έκανε απολύτως τίποτα και οι άνθρωποι δήλωσαν πως δεν αντέχουν άλλο».

Συμπλήρωσε ακόμα πως στο απεικονιστικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου εργάζεται, «είχαμε προειδοποιήσει ότι εντός 2021 και 2022 θα συνταξιοδοτούνταν 5 γιατροί και μέχρι πριν λίγες ημέρες αυτά τα 2 χρόνια δεν είχε προκηρυχθεί ούε μια θέση», ενώ έκανε λόγο για μεγάλη έλλειψε αναισθησιολόγων στο σύστημα υγείας.

Μάλιστα, επεσήμανε παρουσία του πρώην υπουργού Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δεσμευθεί να καταργήσει μόνο τον «νόμο Γκάγκα» και όχι την προηγούμενη διάταξη, που αν εφαρμοστεί θεσμοθετεί το «νόμιμο κρατικό φακελάκι» για τους ασφαλισμένους.