Ο Πάπας Φραγκίσκος, παραχώρησε σήμερα εκτενή συνέντευξη στην Ιταλίδα δημοσιογράφο Lorena Bianchetti του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RAI. Αναφερόμενος στους πολέμους σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, αυτός ο πόλεμος μας επηρεάζει τόσο πολύ. Πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτούς που υποφέρουν και πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους όσους πλήττονται από αυτόν τον πόλεμο και τους πολέμους παγκοσμίως με την ίδια αξιοπρέπεια», ενώ προειδοποίησε κατά της κατηγοριοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών σε κατηγορίες ή με βάση την εμφάνισή τους.

Η δημοσιογράφος υπογράμμισε πως στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία «υπήρχε μια έμπρακτη, αληθινή ανταπόκριση» και ρώτησε τον Ποντίφικα εάν κατά τη γνώμη του η εν λόγω περίπτωση «έχει γδάρει τα τείχη της αδιαφορίας, της προκατάληψης» ή εάν «συνεχίζεται να γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων σε ενοχλητικές κατηγορίες». Ο Πάπας Φραγκίσκος, απάντησε πως «είναι αλήθεια. Οι πρόσφυγες καταλογίζονται. Πρώτης κατηγορίας, δεύτερης κατηγορίας, χρώμα δέρματος, [αν] προέρχονται από ανεπτυγμένη χώρα [ή από] μη ανεπτυγμένη. Είμαστε ρατσιστές. Και αυτό είναι κακό» τόνισε και υπενθύμισε πως «πριν από μερικά χρόνια είπα ότι βιώνουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγο λίγο. Αλλά δεν μάθαμε ποτέ». Ο Πάπας υπενθύμισε ότι ο Ιησούς ήταν μετανάστης και πρόσφυγας στην Αίγυπτο, ενώ προειδοποίησε για την «ασθένεια του μίσους».

Παράλληλα τόνισε ότι ο πόλεμος είναι τα πολλά έργα του κακού, όπως η εκμετάλλευση των ανθρώπων, στην εργασία «και αυτός πόλεμος είναι» ως την εμπορία «πόσες γυναίκες είναι σκλάβες του trafficking, εδώ στη Ρώμη και στις μεγάλες πόλεις» ανέφερε. «Χρειάζονται γυναίκες για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου» σημείωσε ο Πάπας. Υπογραμμίζοντας ότι η «δύναμη μιας γυναίκας, μιας μητέρας που είναι ικανή να συνοδεύσει τα παιδιά της μέχρι τέλους» ενώ σχολίασε θλιβερά πως «η εκμετάλλευση και η βία κατά της γυναίκας είναι το καθημερινό μας ψωμί» και πως «οι γυναίκες είναι το απόθεμα της ανθρωπότητας (…) οι γυναίκες είναι η δύναμη».

Όπως τόνισε «οι γυναίκες βρίσκονται στο σταυροδρόμι των μεγαλύτερων θανάτων, είναι εκεί, είναι δυνατές». Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια προσωπική ανάμνηση, όταν ήταν στο Μπουένος Άιρες περνούσε μπροστά από τις φυλακές όπου οι μητέρες των κρατουμένων ανέμεναν στη σειρά, εκτεθειμένες «για τα παιδιά τους» ενώ όλοι σχολίαζαν «αυτή είναι η μητέρα κάποιου που είναι μέσα’ και ανέχονταν τους πιο επαίσχυντους ελέγχους».