«Δυστυχώς στον Καναδά πολλοί Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών θρησκευτικών ταγμάτων, συνέβαλαν στις πολιτικές πολιτιστικής αφομοίωσης που στο παρελθόν έβλαψαν σοβαρά τους γηγενείς πληθυσμούς με διάφορους τρόπους», είχε πει ο Φραγκίσκος στην εβδομαδιαία ομιλία του προς τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την προηγούμενη Κυριακή.

Περίπου 150.000 παιδιά απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Πολλά υποβλήθηκαν σε κακοποίηση, βιασμό και υποσιτισμό σε αυτό που η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά το 2015 αποκάλεσε «πολιτιστική γενοκτονία».

Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε την επίσκεψη «προσκύνημα μετανοίας» και είπε ότι ελπίζει ότι θα βοηθήσει να θεραπευθούν τα λάθη που έγιναν στους ιθαγενείς στον Καναδά από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει στάσεις στις επαρχίες της Αλμπέρτα και του Κεμπέκ και στη βόρεια επικράτεια του Νούναβουτ.

Από την επίσκεψη του Πάπα, ωστόσο, απουσιάζει η στάση στη Βρετανική Κολομβία, όπου η ανακάλυψη το περασμένο καλοκαίρι αποδεικτικών στοιχείων για περίπου 200  τάφους στο έδαφος ενός πρώην καθολικού σχολείου οδήγησε σε εθνικές εκκλήσεις για συμφιλίωση. Ο δηλωμένος στόχος των σχολείων, που λειτούργησαν μεταξύ 1831 και 1996, ήταν η αφομοίωση των αυτόχθονων παιδιών. Διοικούνταν από χριστιανικά δόγματα για λογαριασμό της κυβέρνησης, τα περισσότερα υπό τον έλεγχο της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας θα βρίσκεται στον Καναδά μέχρι την Παρασκευή.