Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του γγ της ΠΟΕΣΥ Γιώργο Σαββίδη και του γγ της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκου που ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής για την πρόθεση να ενταχθούν στις δημοσιογραφικές ενώσεις και στον ΕΔΟΕΑΠ και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε μέσα του διαδικτύου.
Ο γγ της ΠΟΕΣΥ, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε πως έχουν καθυστερήσει ήδη σημαντικά να μπουν κανόνες στο χάος της διαφημιστικής αγοράς και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι. «Μπορεί να χρησιμοποιούν τη δική μας δουλειά για να διαφημιστούν, αλλά οι ίδιοι δεν πάνε στα ταμεία μας να πληρώσουν. Ο κλάδος μας δεινοπαθεί. Προσπαθούμε να λύσουμε το ασφαλιστικό μας και είμαστε αποφασισμένοι να γράψουμε στο ταμείο μας όλους τους εργαζόμενους στο ίντερνετ, και θα μας φανεί πολύ χρήσιμη και η πλατφόρμα και το μητρώο. Με ανακούφιση είδαμε οι εργαζόμενοι να προχωρούν και τα δύο», είπε ο κ. Σαββίδης.
Ακολούθησε ο γγ της ΕΣΗΕΑ Στ. Καπάκος που υπογράμμισε ότι «το θέμα της διαφημιστικής αγοράς είναι πολύ σημαντικό για το δημοσιογραφικό χώρο», αλλά είναι μια αγορά «στρεβλή και αδιαφανής», μια αγορά με μεγάλο κύκλο, που όμως σε μεγάλο βαθμό γίνεται «κάτω από το τραπέζι» και, αντί τα έσοδα να πηγαίνουν στους εργαζόμενους, και να επωφελούνται οι εργαζόμενοι, τελικά επωφελούνται διαφημιζόμενοι και ορισμένοι «επιτήδειοι» και συγκεκριμένοι «κύκλοι». «Το ποσό που επωφελούνται δεν είναι ευκαταφρόνητο για να σιωπούμε. Γι΄ αυτό εμείς, ως ΕΣΗΕΑ, στηρίζουμε την προσπάθεια να γίνει πιο διαφανής και λειτουργική αυτή η διαδικασία. Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να βελτιωθεί η κατάσταση θα μας βρει σύμφωνους όπως και κάθε πρόταση στην κατεύθυνση της διαφάνειας», είπε ο κ. Καπάκος και ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι οι διαπραγματεύσεις των Ενώσεων Συντακτών με τους εργοδότες είναι σε «πολύ κρίσιμη φάση» για το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων, τον ΕΔΟΕΑΠ.
«Είμαστε σε διαπραγμάτευση για το ποσοστό εισφοράς που θα πληρώνουν οι εργοδότες και γι΄ αυτό θα βοηθούσε η μη αύξηση του φόρου τηλεόρασης, αυτή τη στιγμή, εφόσον βέβαια οι εργοδότες δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν να επιλυθεί το πρόβλημα των κονδυλίων που απαιτούνται για τη στήριξη και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ», είπε ο γγ της ΕΣΗΕΑ και προσέθεσε: «Εμείς ζητάμε 5% επί του τζίρου, οι εργοδότες προσφέρουν 4%, θέτοντας ως όρο τη μη αύξηση της φορολογικής δαπάνης. Σας ενημερώνω ότι το Ταμείο είναι υπό κατάρρευση και αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα δεν υπάρχει αύριο. Είμαστε σε καλές διαπραγματεύσεις για να εντάξουμε τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο. Έχουμε θέσει ένα όρο, να μην εκπίπτει από τις δαπάνες η διαφημιστική δαπάνη των εταιρειών που γίνεται σε μη αναγνωρισμένα Μέσα, που δεν γίνεται δηλαδή σε αυτά τα Μέσα που βρίσκονται στο αναγνωρισμένο Μητρώο ώστε να είναι ένα κίνητρο τα Μέσα του διαδικτύου να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ και να ενδυναμωθούν οι ενώσεις συντακτών με όλους τους εργαζόμενους».
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα καλωσόριζε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία κατατείνει στη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς και πρόσθεσε: «Και βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα της φορολογίας δεν είναι αμελητέο και η φορολογία δεν είναι μικρή στον κλάδο».
«Θέλω να καλωσορίσω την τοποθέτηση ότι σκοπεύετε να εγγράψετε μέλη σας, τους εργαζόμενους που είναι στα διαδικτυακά μέσα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πηγή του κλάδου. Θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ξαναδεί τα θέματα της φορολογίας στην κατεύθυνση της μείωσης, αν προκύψει επιπλέον επιβάρυνση που αφορά τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ. Δηλαδή, εάν υπάρξει συμφωνία-σύμβαση για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, μπορούμε να δούμε αντίστοιχη μείωση του φόρου, ούτως ώστε να μην έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Καλώ και τα ενδιαφερόμενα μέρη να το λάβουν σοβαρά υπόψη για να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο των απολύσεων», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.