Tη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση, δεχόμενη όλες τις θετικές παρατηρήσεις, ώστε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, απηύθυνε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς

O υπουργός Επικρατείας, κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το «επιχείρημα» ότι το σήμα είναι ψηφιακό, οποιοσδήποτε μπορεί να εκπέμπει και άρα δεν υπάρχει ανάγκη για δημοπρασία καθώς -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- αυτό ισοδυναμεί με έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. 
 
«Ο ελληνικός λαός, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση δικαιούται να γνωρίζει αν υπάρχει αυτή η παραίνεση» είπε και ξεκαθάρισε εάν «δεν ισχύει αυτό, θα είμαστε στη διάθεση όλων για να συζητήσουμε το πώς μπορεί να βελτιωθεί».
 
«Θα πρέπει με λεπτομέρεια να συζητήσουμε για το τι μπορεί και τι πρέπει να ενσωματωθεί, και σε κλίμα ευρύτατων συναινέσεων. Είναι εφικτή μία συναίνεση πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και μπορούμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να έχουμε το βέλτιστο νομοθετικό αποτέλεσμα» είπε.
 
Ο κ. Παππάς εξήγησε πως η μόνη αρμοδιότητα που μένει -επειδή η δημοπρασία θα γίνει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- είναι ο αριθμός αδειών και το τίμημα, αποκρούοντας κατηγορηματικά τις κριτικές που ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι το νομοθέτημα αυτό καθιστά τον υπουργό «παντοδύναμο». «Η συλλογιστική είναι να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι άλλες συλλογιστικές- να πάμε σε βιώσιμα σχήματα», τόνισε.
 
«Γιατί ποια είναι η ρίζα των προβλημάτων της διαπλοκής;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει «μη βιώσιμα σχήματα, δανεισμός, διαπλοκή με το τραπεζικό σύστημα και αλληλοδιαπλοκή με το πολιτικό σύστημα» και να απευθύνει την παραίνεση «αν αυτό δεν το αναγνωρίσουμε μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να πάμε σε μια κουβέντα σε ειλικρινή βάση».
 
Σχετικά με την κριτική ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα για να επηρεάσει τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να απολαύσει πολιτική υποστήριξη, ο υπουργός Επικρατείας, σε σκωπτικό τόνο, σχολίασε: «Αν αυτό ήταν το σχέδιο έχει αποτύχει παταγωδώς». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν παρεμποδίστηκε στο να εφαρμόσει τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και να καταλογίσει τα τέλη τηλεοπτικών διαφημίσεων. «Συνεπώς, οποιαδήποτε κριτική ασκείται περί αδράνειας ή καθυστερήσεων δεν έχει βάση» είπε
 
Στ. Θεοδωράκης: Με το ν/σ ο κ. Παππάς χρίζεται μέγας καναλάρχης
 
«Η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή. Το Ποτάμι καταγγέλλει ότι με το νέο νόμο που ετοίμασε ο κ. Παππάς χρίζεται ο ίδιος ως ο μέγας καναλάρχης της χώρας. Αυτός θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα αποφασίζει τα κριτήρια», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. 
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναρωτήθηκε: «Πώς θα αποφασίζει; Θα παζαρεύει δηλαδή ο καθένας από τους καναλάρχες με τον υπουργό Επικρατείας, αν θα πάρει ή δε θα πάρει άδεια;»
 
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε την ευθύνη για τις τηλεοπτικές άδειες να την έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «μην επιτρέψει να περάσουμε από τη διαπλοκή των 25 χρόνων σε μια καινούρια διαπλοκή όπου ένα πρόσωπο θα αποφασίζει ποιος θα παίρνει τις άδειες στην τηλεόραση». Πρόσκληση απηύθυνε και στα υπόλοιπα κόμματα για «να βάλουν ένα φραγμό σε αυτή την αυθαίρετη ενέργεια»

Μαξίμου: Ο Στ.Θεοδωράκης εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα ν/σ κομβικό για τη διαφανή διαχείριση των συχνοτήτων 

«Ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα νομοσχέδιο, κομβικό για τη διαφανή διαχείριση των συχνοτήτων στην Ελλάδα», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
 
Όπως επισημαίνουν πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο που έρχεται κατόπιν κοινωνικής απαίτησης για το ξεκαθάρισμα του θολού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», «δημοσιευμένο, μάλιστα, εδώ και μήνες, προ εκλογών».
 
«Σε κάθε περίπτωση, συμφωνούμε με την άποψή του ότι “η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή”», συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν: 
 
«Γι' αυτό, άλλωστε, οι Έλληνες πολίτες έφεραν για δεύτερη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και έκριναν ότι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ό,τι εκφράζει το Ποτάμι, πρέπει να μην ξαναβρεθούν στην εξουσία»