«Η αλληλεξάρτηση αυτή, δημιούργησε μια μη βιώσιμη πραγματικότητα» συνέχισε ο Παππάς, όπως τηλεοπτικούς σταθμούς με χρέη τεράστια κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ και διαρκώς μειούμενη απασχόληση και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες τις εργασίες της ήταν απολύτως διαφωτιστική. Ακούσαμε και μάθαμε ότι υπήρχαν επιχειρήσεις που πήραν δάνεια με αέρα και πολιτικός αρχηγός, ο οποίος είχε δυο δάνεια για εκδοτική επιχείρηση η οποία είχε σταματήσει να εκδίδει» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε.
«Αυτό το σύστημα είχε καθίσει πάνω στην οικονομική και κοινωνική ζωή και απομυζούσε πόρους, ενώ στην καρδιά αυτής της διαδικασίας ήταν η “αεροπειρατεία”, η οποία είχε συντελεσθεί σε σχέση με τις τηλεοπτικές συχνότητες. Δεν ήταν μόνο τα οικονομικά οφέλη τα οποία μπορούσαν να απολαμβάνουν όσοι χρησιμοποιούσαν χωρίς άδεια τις τηλεοπτικές συχνότητες αλλά και η επιρροή που μπορούσαν να ασκούν. Στους θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, στις Τράπεζες, στην πολιτική» .
Συνεχίζοντας ο Παππάς, αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει αποφέρει στο Δημόσιο πάρα πολύ μεγάλα ποσά. «Ο διαγωνισμός αυτός δυστυχώς ακυρώθηκε με οριακή πλειοψηφία από το ΣτΕ, όμως άφησε πίσω του το λογισμικό που αναπτύχθηκε και κυρίως, ότι οι συμμετέχοντες έφθασαν το τίμημα σε μεγάλα ποσά και έχει διαμορφωθεί μια πολιτική, ηθική και αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να εισπράξει αυτά τα χρήματα. Η κοινωνία περιμένει να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία και το νέο ΕΣΡ, να γίνει το άγρυπνο μάτι της Δημοκρατίας» σημείωσε.
«Η προσπάθεια μας για ρύθμιση στο τοπίο της ενημέρωσης έχει δικαιωθεί και δεν αφορά μόνο την τηλεόραση», είπε ο Ν. Παππάς και εξήγγειλε ότι σύντομα θα μπει σε πλήρη λειτουργία το μητρώο των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης. Όπως ανέφερε, με το Μητρώο των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης θα είναι υποχρεωτικό η κρατική διαφήμιση, να πηγαίνει μόνο σε όσα μέσα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.
Συνεχίζοντας ο Παππάς σημείωσε ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί και η υποχρέωση των εφημερίδων να έχουν τυπωμένο γραμμικό κώδικα, «ώστε με διαφάνεια και σε πραγματικό χρόνο να γίνονται γνωστές οι κυκλοφορίες των εφημερίδων και να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες στον τομέα αυτό».
Για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, ο Ν. Παππάς ανέφερε πως, «τολμούν κάποιοι να κατηγορούν την κυβέρνηση ενώ δεν έχουν να πουν κάτι για τον ιδιοκτήτη που είχε απλήρωτους τους εργαζόμενους ενώ ακόμη και τώρα η ιδιοκτησία αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των ιστορικών εφημερίδων. Αναφέρθηκε επίσης σε εκείνους, που, όπως υποστήριξε, πιέζουν την Κυβέρνηση, να νομοθετήσει ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να δανειοδοτούν. «Με τον τρόπο αυτό» είπε «θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου ο ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης θα έχει “το απόλυτο κίνητρο”, για να τα χρεοκοπεί».
«Η κυβέρνηση παρενέβη στην περίπτωση Μαρινόπουλου και βοήθησε, αλλά υπήρχε μία προϋπόθεση. Η ιδιοκτησία που δεν βάζει το χέρι στην τσέπη δίνει τα κλειδιά και φεύγει. Δεν γίνεται πλέον στην Ελλάδα να κάνουν κάποιοι δουλειές με τα λεφτά των άλλων και με αέρα. Κανένα πρωτοσέλιδο, κανένας εκβιασμός, καμία συκοφαντία δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Παππάς. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιτίθεται στην ΕΡΤ, «επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να αποκρύψει ειδήσεις, ούτε δέχεται παρεμβάσεις, ενώ τα ιδιωτικά μέσα μεροληπτούν. Η ΕΡΤ δεν θα κρύψει ποτέ ένα σκάνδαλο μεγατόνων όπως είναι το σκάνδαλο της εταιρείας Novartis» πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως όσοι έχουν δημόσιες συχνότητες έχουν την υποχρέωση της ισότιμης προβολής όλων των απόψεων.
Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ, που μιλά για «συμφωνία αλήθειας», ενώ πρόκειται, όπως σημείωσε ο κ. Παππάς, για συμφωνία συγκάλυψης σκανδάλων και νέων περικοπών.
«Όσες περικοπές γλύτωσαν οι πολίτες από τη δική μας διαπραγμάτευση ο κ. Μητσοτάκης φιλοδόξει και υπόσχεται στους ομοϊδεάτες εταίρους του να τις επαναφέρει» εκτίμησε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «ο κλοιός σφίγγει για τις παλιές ανομίες και πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα βρεθεί μπροστά σε χιονοστιβάδα αποκαλύψεων».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη, επισήμανε: «όπως φαίνεται οι εξελίξεις στη Γερμανία και τη Γαλλία δεν θα είναι γραμμικές, και υπάρχει η δυνατότητα οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να δείξουν ότι έχουν τα ιστορικά αντανακλαστικά να αποτιμήσουν το τι έχει συμβεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και να θέσουν προτεραιότητες για την ανάπτυξη την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».
Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση, για το εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί ή όχι την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Το Ταμείο είναι στο ελληνικό πρόγραμμα, επειδή το ζήτησαν άλλοι και όχι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πριν από τη συμφωνία του είχε πει ότι θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση», υπογράμμισε και κατέληξε.
«Δεχθήκαμε την παρουσία του ΔΝΤ, χάριν της επίτευξης της συμφωνίας. 'Αλλοι είναι εκείνοι που πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό και μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα πρέπει να απαντήσουν σύντομα. Δεν μπορεί οι διαφωνίες τους για το ποια θα είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η πορεία του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια να καθυστερούν. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και έτσι οφείλουν να πολιτευτούν και οι άλλες πλευρές της διαπραγμάτευσης».