Κίνητρα για την ένταξη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για ρύθμιση του χώρου των ΜΜΕ
Nikos Libertas / SOOC
Όπως είπε ο κ. Παππάς, τα κίνητρα για την ένταξη στο Μητρώο είναι:
1.Παρατηρητήριο για τη Λογοκλοπή. Ένα λογισμικό που θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο στους εγγεγραμμένους να διαπιστώνουν εάν το περιεχόμενό τους αναδημοσιεύεται χωρίς άδεια από άλλες ιστοσελίδες.
2.Πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στους εποπτευόμενους από αυτήν φορείς, με τους περιορισμούς, των πνευματικών δικαιωμάτων.
3.Δυνατότητα να γίνονται αποδέκτες της κρατικής διαφήμισης.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρησης στο Μητρώο, δόθηκε διάστημα τριών μηνών ενώ ο εκάστοτε επιχειρηματίας, ξεκινώντας με μια απλή εγγραφή, θα καταχωρεί τα στοιχεία του, τη νομική μορφή της εταιρείας και τη ΔΟΥ που υπάγεται, λεπτομερή στοιχεία μετόχων, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων και τη σχέση απασχόλησης.
Για την ένταξη στο Μητρώο, που θα ονομάζεται e-media, δόθηκε διάρκεια τριών μηνών στα ΜΜΕ, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα εργαλείο χαρτογράφησης του επικοινωνιακού τοπίου και θα είναι προσβάσιμο σε όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για τη ρύθμιση του χώρου, «μαζί με τη διαδικασία αδειοδότησης των εθνικής εμβέλειας καναλιών που προχωρά, τη δρομολόγηση της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, τη διαφάνεια στη χορήγηση κρατικής διαφήμισης και τη σύσταση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας».
Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ακόμη ότι το Μητρώο «σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με οιανδήποτε βούληση παρέμβασης στο περιεχόμενο που διακινείται στο διαδίκτυο και πως όλοι, εφόσον πληρούν τη νομιμότητα έχουν το δικαίωμα καταχώρισης σε αυτό. Η εγγραφή των Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στο on-line Μητρώο δεν είναι υποχρεωτική».