Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του TPP, ο πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης κατήγγειλε πως «οι πρόσφυγες μας είπαν ότι η βάρκα αναποδογύρισε, ενώ την τραβούσε το λιμενικό, δεν κατάλαβαν και οι ίδιοι πώς».

Την ύπαρξη τέτοιων μαρτυριών επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε σχετική ερώτηση του TPP.

Λίγο αργότερα, σε βίντεο του News24/7 καταγράφεται η μαρτυρία των προσφύγων στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, Παρασκευή, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αλληλέγγυος Τάσος Πολυχρονόπουλος, μετέφερε τη μαρτυρία 24χρονου Σύρου που διασώθηκε από το ναυάγιο και τόνισε:

«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί, με κάποιο συρματόσχοινο, το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει τραβώντας προς τα αριστερά. Το καΐκι ξαφνικά για λόγους που ούτε ο ίδιος δεν κατάλαβε πήρε δεξιά κλίση και ακαριαία βυθίστηκε».

«Η μαρτυρία είναι σαφής. Επρόκειτο για πρόσδεση με σχοινί από σκάφος του Λιμενικού» τόνισε στη συνέχεια.

H δημοσιοποίηση αυτών των μαρτυριών φαίνεται ότι ανάγκασε κυβέρνηση και Λιμενικό στην παραδοχή ότι υπήρξε «σκοινί», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης». Σημειώνεται ωστόσο ότι σε καμία από τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις του Λιμενικού δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά για προσπάθεια πρόσδεσης πριν το ναυάγιο της βάρκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης υποστήριξε πως «σκοινί όχι ρυμούλκησης χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση πλώρη με πλώρη. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό, για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους». Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι  «δεν υπήρχε σκοινί πρόσδεσης, υπήρχε σκοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν και να δουν εάν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού όμως νωρίτερα, είχε διαψεύση ακόμα και την προσπάθεια πρόσδεσης. «Δεν έγινε ποτέ οποιαδήποτε διαδικασία πρόσδεσης ούτε από εμάς ούτε από κάποιο άλλο πλοίο. Το μόνο που θα μπορούσε να προσιδιάζει σε αυτό που λέει η εφημερίδα είναι ότι για την παροχή τροφοεφοδίων όταν πλησίασε το φορτηγό πλοίο κατέβασε, λόγω διαφοράς ύψους, σκοινιά για να μεταφερθούν τα τρόφιμα».

Στέλεχος του Λιμενικού όμως, που μίλησε στην «Καθημερινή» διαψεύδει τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, αναφέροντας:

«Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους «920» του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά. «Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου».