Μετά το πολύμηνο «τρενάρισμα» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και την παράνομη φυλάκιση του Mr Bitcoin για περισσότερo από δύο χρόνια, η ΝΔ ολοκληρώνει τo έγκλημα που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποφάσισε να εκδώσει τον Αλεξάντερ Βίνικ κατά σειράν στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και, εν τέλει, μετά από αυτές τις δύο χώρες, στη Ρωσία.
Αν και ακόμη η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης δεν έχει ανακοινωθεί στους δικηγόρους του Βίνικ – για την Ελλάδα, στη Ζωή Κωνσταντοπούλου- όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης, κατά της απόφασης.
Η κα Κωνσταντοπούλου είχε πρόσφατα κατηγορήσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Χρυσοχοϊδη, ότι παρεμβαίνει στην υπόθεση, ως ουκ όφειλε. «Διαπιστώνω ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης παρεμβαίνει, με πρωτοφανή τρόπο, σε μια υπόθεση που δεν τον αφορά. Δε δικαιούται να παρεμβαίνει και να προσπαθεί, να επηρεάσει τη διαδικασία έκδοσης. Η διαδικασία της έκδοσης είναι μια διαδικασία, που κρίνεται από τα δικαστήρια και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Την προηγούμενη εβδομάδα, στη διαδικασία συζήτησης για την παροχή ασύλου στον Αλεξάντερ Βίνικ στη Θεσσαλονίκη, η εκπρόσωπος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη δήλωσε, ότι δεν συναινεί σε αναβολή της υπόθεσης, διότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης. Αυτό είναι μια εξόφθαλμη κατάχρηση εξουσίας από πλευράς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο, το μόνο που μπορεί να επηρεάζει, είναι αν πληρούνται οι όροι προστασίας ενός ανθρώπου που ζητά άσυλο. Δεν δικαιούται να επιθυμεί ο κύριος Χρυσοχοΐδης την έκδοση του κυρίου Βίνικ», είχε πει συγκεκριμενα.
Η έκδοση και το Διεθνές Δίκαιο
Ο ίδιος ο κρατούμενος, που αρνείται όλες τις κατηγορίες, είχε επανειλημμένως πει, και είχε υποστηρίξει με απεργία πείνας 88 ημερών, από το Νοέμβριο του 2018 ως τον Φεβρουάριο του 2019, ότι επιθυμεί να εκδοθεί στη Ρωσία, όπου ζει η καρκινοπαθής σύζυγός του και τα δύο παιδιά του, και όπου βρίσκεται και η ευρύτερη οικογένειά του. Η απόφαση έκδοσής του στη Γαλλία και τις ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο ως «θανατική καταδίκη». Και προ μηνών, ο ίδιος είχε πει ότι η λύση που του προσφέρεται είναι μόνον «Δικαιοσύνη ή Θάνατος».
Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2017 ενώ έκανε διακοπές στη Χαλκιδική με την οικογένειά του, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, που τον κατηγορούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του Bitcoin. Υπάρχουν υπόνοιες ότι οι αμερικανοί θέλουν να τον εμπλέξουν στα περί ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά τη σύλληψή του, υπέβαλλαν αιτήματα για την έκδοσή του πρώτα η Ρωσία, κατόπιν η Γαλλία και η ΗΠΑ, και τέλος πάλι η Ρωσία, στην οποία, άλλωστε, ζήτησε να εκδοθεί και ο ίδιος, κάτι που αποτελεί και πρόβλεψη του Διεθνούς Δικαίου και συνήθως γίνεται σεβαστό. Όχι στη δική του περίπτωση όμως.
Η κράτηση του Βίνικ για ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα – πολύ πέραν του νομίμου, αφού ήδη κρατείται 28 μήνες, δηλαδή 10 περισσότερους από το προβλεπόμενο από το νόμο και σε πολύ αυστηρές συνθήκες, είχε χαρακτηριστεί, τον περασμένο Φεβρουάριο, από τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας ως καταφανής παραβίαση τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και του σχετικού Ελληνικού δικαίου. Μάλιστα, χαρακτήρισε «βασανιστήρια, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Νόμο», όσα συνέβησαν εις βάρος του.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε θέσει το θέμα και σε επίπεδο κορυφής. Κατά την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το Δεκέμβριο του 2018 στη Μόσχα, το θέμα της έκδοσης του Βίνικ και συγκεκριμένα της άμεσης έκδοσής του στη Ρωσία, της οποίας είναι πολίτης και στην οποία επίσης διώκεται, ζήτησε ο ίδιος ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην συνάντηση παρίστατο και ο τότε καθ’ ύλην αρμόδιος, κος Κατρούγκαλος. Η ελληνική πλευρά δεν απάντησε και όλες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τότε, μιλούσαν για κωλυσιεργία με απώτερο στόχο την τελική έκδοση σε Γαλλία και ΗΠΑ.
Ας σημειωθεί ότι, μεταξύ των εγγράφων που υπεγράφησαν τότε, στη Μόσχα, υπήρχε και μία ειδική συμφωνία για τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών των δύο κρατών. Στη συμφωνία υπάρχουν προβλέψεις και για θέματα έκδοσης.
Η απόφαση της έκδοσης του Βίνικ στη Γαλλία και κατόπιν στις ΗΠΑ, βάζει σε κίνδυνο και τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσική δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει αντίστοιχες περιπτώσεις Ελλήνων υπηκόων. Aπό πέρισυ, ήταν σαφές, για όποιον παρακολουθούσε την υπόθεση, ότι η τότε Ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε παντοιοτρόπως, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, να αποφύγει μιαν απόφαση – σε αντίθεση με την σημερινή, που αποφάσισε να τον παραδώσει σε απολύτως εχθρικά χέρια.
Μερικά ιστορικά
Πιέσεις των Αμερικάνων, όπως και έκνομες επαφές τους με Έλληνες αξιωματούχους, ώστε να παραδοθεί ο Βίνικ στις ΗΠΑ, είχαν γίνει γνωστές στις 28 Φεβρουαρίου του 2019, σε σχετική συνέντευξη Τύπου των συνηγόρων του (από όπου και η φωτογραφία).
Στις 26 Νοεμβρίου 2018 το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ενημερωθεί για την απεργία πείνας και την έκκλησή του να εκδοθεί στη Ρωσία. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2018, ο μεταφραστής του Βίνικ (από τα ρώσικα), κατέθεσε ενόρκως ότι οι ελληνικές αρχές δεν του επέτρεπαν να μεταφράσει στον πελάτη του και οι ρώσοι δικηγόροι του Βίνικ, με επικεφαλής τον Τιμοτέι Μουσάτωφ, απέστειλαν σχετική επιστολή, ενημερώνοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Μετά από αυτά, στις 20 Δεκεμβρίου του 2018, πριν ένα χρόνο, υπήρξε αίτημα για την πραγματοποίηση έρευνας σχετικά με την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κρατουμένου. Στις 14 Ιανουαρίου 2019 και κατόπιν στις 28 Ιανουαρίου, Ρώσοι και Έλληνες δικηγόροι του Βίνικ ζήτησαν ακρόαση από τον υπουργό δικαιοσύνης.
Στις 19 Φεβρουαρίου του 2019, ο Αλεξάντερ Βίνικ, με την υγεία του σε τραγική κατάσταση, μετά την πολυήμερη απεργία πείνας, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος λόγω των προβλημάτων υγείας τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του. Στις 21 Φεβρουαρίου 2019 η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα, ήρθε στην Αθήνα για να ζητήσει «προσωπικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης και προσωπικά από τον υπουργό Υγείας, την έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ στην Ρωσία».
Η προηγούμενη κυβέρνηση αγνόησε πλήρως τους δικηγόρους, τον Δικηγορικό Σύλλογο, την απεσταλμένη και τις εκκλήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να μη τον εκδώσει στη Ρωσία, και να τον παραδώσει στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγέλει, από τη θέση της συνηγόρου του, εξωθεσμικές παρεμβάσεις.
Οι πιθανές επιπλοκές στις ελληνορωσικές σχέσεις, σε μία πολύ λεπτή περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο, από την απόφαση αυτή, δυστυχώς μπορεί να αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερες κάποιων προβλημάτων σε θέματα έκδοσης πολιτών.