Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με γεμάτες ΜΕΘ και δεκάδες ασθενείς στην ουρά. Το εξαντλημένο προσωπικό εργάζεται ατελείωτες ώρες χωρίς διάλειμμα. Στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκαν 41 εισαγωγές με κορονοϊό, ενώ άλλοι 15 χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτα περιστατικά. Η ΜΕΘ covid είναι γεμάτη, ενώ 4 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Το Παπαγεωργίου ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη πρωί την εφημερία του με γεμάτες τις 25 κλίνες ΜΕΘ covid. Εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής και διασωληνωμένοι είναι 9 ασθενείς.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου έφτασαν με μετακίνηση οι εντατικολόγοι από Αθήνα και ανοίγουν οι 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ, δωρεά της επιτροπής «Ελλάδα 2021», όπου θα μετακινηθούν οι διασωληνωμένοι ασθενείς που ήταν σε αναμονή εκτός ΜΕΘ. Έτσι οι κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοΐου γίνονται 36 από 30 που ήταν και η ΜΕΘ χωρητικότητας 12 κλινών που διευθύνει ο κ. Καπραβέλος μετατρέπεται σε ΜΕΘ για γενικά περιστατικά. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο είναι γεμάτες οι 15 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν 7 διασωληνωμένοι ασθενείς στα χειρουργεία. Επίσης λειτουργούν 18 κλίνες για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά που είναι κι αυτή γεμάτη.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι οι 106 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν είναι τώρα ασφυκτικά γεμάτες, το ίδιο και οι 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, με δεκάδες ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι εκτός. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου στις κλινικές που είναι στα όρια της διασωλήνωσης, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν στις κλινικές, «τραγωδία» τονίζει με νόημα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Στο βάθος παραιτήσεις

Επιστολή 18 ειδικών γιατρών του «Ιπποκράτειου» με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου εστάλη στη διοίκηση του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και τους διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου όσο και στον διευθυντή του Επιστημονικού Συμβουλίου:

«Σε συνέχεια του με αριθμό πρωτοκόλλου 49850/3.11.21 εγγράφου, που μεταξύ των άλλων σάς ενημερώνει για την ελλιπέστατη στελέχωση των κλινικών Covid και την επισφαλή λειτουργία τους και ως επακόλουθο της απουσίας ανάληψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από μέρους σας, παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή εφημερία αναπτύχθηκε τρίτη πτέρυγα Covid ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των εισαγωγών, επανερχόμαστε για να σας ζητήσουμε να λάβετε εντός της ημέρα τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν:

1 Την ομαλή πρωινή λειτουργία των κλινικών για την επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης και διακίνησης των ασθενών (στελέχωση με επαρκή αριθμό ειδικών και ειδικευόμενων καθώς και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητική υποστήριξη και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό).

2 Την ασφαλή εφημέρευση, που κατ’ ελάχιστον απαιτεί την παρουσία ενός ειδικού, ενός ειδικευόμενου παθολογικής ειδικότητας και ενός βοηθητικού ειδικευόμενου ανά πτέρυγα.

Εχουμε εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά και δεν αποδεχόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κάτω από απαράδεκτες και ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας τόσο για τους ασθενείς όσο και για εμάς τους ίδιους. Αν δεν λάβετε άμεσα αποφάσεις, θεωρούμε ότι μας εξωθείτε σε παραίτηση».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο ως παράξενη δεν ακούστηκε η ομολογία του εντατικολόγου στο «Παπανικολάου», Ευάγγελου Καϊμακάμη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο MEGA είπε ότι «στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι πάνω από 100%. Ήδη γίνεται επιλογή ασθενών. Ηδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι», σημειώνοντας πως «έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420-470 οι διασωληνωμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο».