Την ώρα που σχεδόν από κάθε νοσοκομείο της Αττικής έρχονται κραυγές αγωνίας των υγειονομικών και περιγραφές για νοσηλείες ασθενών σε άκρως επικίνδυνες συνθήκες, με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών να έχει καταθέσει αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η «φωνή» της Επιτροπής στην ενημέρωση προσέγγισε με κυνισμό και αδιαφορία το ζήτημα.

«Είναι πολύ μικρό το ποσοστό όμως των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω» τόνισε η καθηγήτρια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ενώ μάλιστα, ακριβώς δίπλα της ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επαναλάμβανε την κυβερνητική ρητορική, περί του ότι όποιος χρειάζεται ΜΕΘ βρίσκει σε «σύντομο χρονικό διάστημα».

«Όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται ΜΕΘ, σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάγκη αυτή καλύπτεται και σε κάθε περίπτωση παρέχεται πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή» υποστήριξε ο Υφυπουργός Υγείας.

Την Παρασκευή επίσης, η ΟΕΝΓΕ έδωσε στη δημοσιότητα την αναφορά που κατέθεσε πριν τρεις ημέρες στον Άρειο Πάγο σχετικά με τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στο ΕΣΥ αναφορικά με τη νοσηλεία ασθενών.

Επισημαίνεται στο έγγραφο πως τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν» υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση τους.

Ολόκληρη η αναφορά της ΟΕΝΓΕ στον Άρειο Πάγο, για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ

Ενώ σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε ο γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γεώργιος Ελευθερίου, τονίζοντας ότι προκύπτει παράλληλα μείζον ζήτημα αστικής ευθύνης, για ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και της διαλογής που γίνεται. Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο ΠΙΣ είχε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό, να καλυφθούν από άποψη νομικής ευθύνης και οι γιατροί που θα εντάσσονταν στο ΕΣΥ, ως εθελοντές, καθώς και εκείνοι που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα, όπως είναι άλλωστε αυτονόητο.

Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα του συνωστισμού των διασωληνωμένων σε απλούς θαλάμους ή σε διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων, που περιμένουν για μέρες να βρουν ένα κρεβάτι σε πολυδύναμη ΜΕΘ, υποστήριξε πως τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα γίνεται ολοένα και οξύτερο, όσο αυξάνει απειλητικά ο αριθμός των διασωληνωμένων, που ας σημειωθεί ότι ανήκουν σε νέες ηλικίες.

Πέρα όμως το ζήτημα της ζωής και θανάτου που ο τελευταίος επικρέμαται πάνω από την κεφαλή των ασθενών, προκύπτει παράλληλα μείζον ζήτημα αστικής ευθύνης.

Το υπουργείο επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους θεράποντες νοσοκομειακούς γιατρούς, δημιουργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι η αναπόφευκτη επιλογή – τρόπον τινά – του ποιος από τους διασωληνωμένους θα καταφέρει να βρει θέση σε μια κλίνη – από τις μη προς το παρόν υπάρχουσες – σε πολυδύναμη ΜΕΘ, γίνεται από τους γιατρούς.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός και είναι πλέον πασίγνωστο, ο θεράπων ιατρός είναι υπεύθυνος μόνο για την διασωλήνωση των ασθενών, η οποία γίνεται πάντοτε με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και βάσει πρωτοκόλλου. Από κει και πέρα, τα στοιχεία του ασθενούς καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο σε ειδική πλατφόρμα, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για  αυτό το σκοπό, και είναι ανοικτή σε δημόσια πρόσβαση.