«Ποιο πραξικόπημα;», λέει ο νέος Πρόεδρος
 
Συναινετικός προσπάθησε να εμφανιστεί ο νέος πρόεδρος της Παραγουάης, Φεντερίκο Φράνκο, ο οποίος προσπάθησε μάλιστα να ζητήσει και την βοήθεια του αποπεμφθέντα Φερνάνδο Λούγο για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας. Ωστόσο με απομακρύνσεις διπλωματών απαντούν άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής ενώ αιωρείται και η απειλή επιβολής κυρώσεων· αποδέχεται πάντως την απόφαση ο Λούγο, μιλά όμως για πραξικόπημα και καλεί σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.
 
Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Φράνκο δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να «μεταπείσει και να πείσει» την Αργεντινή ότι η διαδικασία αποπομπής του Λούγο έγινε με νόμιμο τρόπο. 
 
Ο Φράνκο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «θα επικοινωνήσουμε με τις γειτονικές χώρες και είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσουν την κατάσταση στην Παραγουάη».
 
Διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε παραβίαση [της συνταγματικής τάξης] ή πραξικόπημα, υπήρξε απλώς μια αλλαγή ηγεσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας», 
 
Πρόσθεσε τέλος ότι επιθυμεί να συζητήσει με τον προκάτοχό του για να εξετάσουν τον ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει ο Λούγο, ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της χώρας. 
 
Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο της Παραγουάης ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αποπομπής του πρώην καθολικού ιερωμένου και λεγόμενου επισκόπου των φτωχών Λούγο, κρίνοντας ότι άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του και ότι δεν ήταν σε θέση να προασπίσει την κοινωνική ειρήνη.
 
Από την πλευρά του ο Λούγο αμφισβήτησε τη νομιμότητα της αποπομπής του, την χαρακτήρισε «αποπομπή της δημοκρατίας» και κάλεσε σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της απόφασης. «Η βούληση του λαού δεν έγινε σεβαστή» είπε σε οπαδούς του που διαδήλωναν έξω από τηλεοπτικό σταθμό της πρωτεύουσας Ασουνσιόν.
 
Ωστόσο, είπε, αποδέχεται «αυτήν την άδικη απόφαση στο όνομα της ειρήνης και της μη βίας».
 
Φάνηκε δε να υποστηρίζει ότι η κατακραυγή στο εσωτερικοί και το εξωτερικό θα αναγκάσει τους γερουσιαστές να ανακαλέσουν την απόφαση σε βάρος του. «Στην πολιτική όλα είναι πιθανά», τόνισε.
 
Όπως είπε ακόμη δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική αφήνοντας προς τους δημοσιογράφους ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2013 για μία θέση στη Γερουσία.
 
Διπλωματικές αντιδράσεις
 
Η αποπομπή του Λούγο ένα χρόνο πριν τη λήξη της πενταετούς θητείας του και η αντικατάσταση του από τον Φράνκο δεν έχουν αναγνωριστεί από καμία χώρα της νότιας Αμερικής.
 
Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη, εταίροι της Παραγουάης στον περιφερειακό οργανισμό Mercosur αλλά και οικονομικοί εταίροι, ανακάλεσαν για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους από τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Η Αργεντινή κάνει μάλιστα λόγο για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης» όπως και για «σοβαρές θεσμικές εξελίξεις στην Δημοκρατία της Παραγουάης».
 
Ακόμη, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Βολιβία και ο Ισημερινός διεμήνυσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις για να επιβληθούν κυρώσεις στην Παραγουάη.
 
Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, προειδοποίησε ότι μπορεί να ληφθούν μέτρα σε βάρος της χώρας από την περιφερειακή εμπορική ένωση Mercosur. Η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ως και αναστολή της συμμετοχής της λόγω της παραβίασης των δημοκρατικών αρχών. 
 
Την ανησυχία της για την κατάσταση εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση που ζήτησε από όλες τις πλευρές να γίνει σεβαστεί η δημοκρατική βούληση στην Παραγουάη. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε επίσης τη στήριξή της στην απόφαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών να στείλει εκπροσώπους του στην Παραγουάη.