Στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία παραμένει ανοιχτό. που θα οδηγήσει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντησή του με τον αρχηγό της «Εναλλακτικής», Αφρίμ Γκάσι, την Παρασκευή συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εντός των ημερών. Στην ίδια αυτή συνάντηση, ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι στις 23 Νοεμβρίου θα υποβάλει στα όργανα του κόμματός του την παραίτησή του, σημειώνοντας ότι ο νέος αρχηγός πρέπει να ηγηθεί και της νέας κυβέρνησης της χώρας, προκειμένου να συνεχιστεί έως το 2024 η κυβερνητική θητεία.

Ο Ζάεφ επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών ΜΜΕ, για νέος αρχηγός του SDSM προαλείφεται ο υφυπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, που μετείχε στη συνάντηση με τον Αφρίμ Γκάσι.

Αν οι διαπραγματεύσεις με την «Εναλλακτική» ευοδωθούν, το αλβανικό κόμμα θα πάρει τη θέση του αλβανικού BESA του Μπιλάλ Κασάμι, που δήλωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Με την αποχώρηση του BESA η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς στηρίζεται από μόλις 59 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής. Η «Εναλλακτική» διαθέτει τέσσερις βουλευτές, ενώ την κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει και ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος διεγράφη από το BESA, επειδή στις 11 Νοεμβρίου και την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία επρόκειτο να εξετασθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση και με τον τρόπο αυτό είχε δώσει το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση του Ζάεφ.

Σε μία τέτοια περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα ενισχυόταν με πέντε βουλευτές και θα διέθετε τη στήριξη 64 βουλευτών.