Σύμφωνα με τον νόμο που έφερε στη βουλή το συντηρητικό κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), θα πρέπει να λήξουν άμεσα οι συμβάσεις των σημερινών εποπτικών συμβουλίων και των προϊσταμένων στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Στο εξής θα αποφασίζουν για το ποιος θα καταλαμβάνει τις ανώτερες θέσεις στα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση.
 
Eνάντια στον επίμαχο νόμο, ο οποίος για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται η υπογραφή του προέδρου της χώρας, του επίσης συντηρητικού Αντρέι Ντούντα, εκδηλώθηκαν ήδη διαμαρτυρίες από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και από συλλόγους δημοσιογράφων, όπως οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.
 
Ο νόμος προβλέπει τη μετατροπή των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης σε «εθνικά ινστιτούτα πολιτισμού». Παράλληλα πρόκειται να αποφασίζει στο εξής το υπουργείο Οικονομικών απευθείας για την πλήρωση των θέσεων των διευθυντών και των εποπτικών συμβουλίων αντί για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα,κάτι το οποίο όπως εκτιμάται, τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας θα ευθυγραμμίζονται με την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης και θα εκλίπει ο αντίλογος.
 

Αντιδράσεις από την ΕΕ

 
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, απείλησε σήμερα τη Βαρσοβία ότι θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία για παραβίαση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, όταν ο νόμος τεθεί σε λειτουργία.
 
«Πολλά είναι αυτά συνηγορούν στο να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό κράτους δικαίου και να θέσουμε τη Βαρσοβία υπό επιτήρηση», δηλώνει ο Έτινγκερ στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
 
«Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, αλλά οι κυρώσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι την άρση του δικαιώματος ψήφου» της χώρας στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνεχίζει ο επίτροπος στη γερμανική εφημερίδα.