Την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας είδε η είδηση για το πολύ υψηλό ποσοστό ασθενών που χάνουν τη ζωή τους ενώ έχουν μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας covid του νοσοκομείου στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα η θνητότητα φτάνει το 100%, ενώ αναφέρεται και ότι όποιος ασθενής με κορονοϊό έχει μεταφερθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει πεθάνει. Ακόμα κι ένας άνθρωπος ο οποίος μεταφέρθηκε από τη ΜΕΘ σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλία, επίσης κατέληξε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN την Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου καλείται να διερευνήσει τα περιστατικά, ενώ την υψηλή θνητότητα επιβεβαίωσε και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Δυτικής Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «εσφαλμένα» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 100% θνητότητα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση διερευνώνται «μέσω των αρμόδιων κλιμακίων» οι «όποιες διοικητικές παραλείψεις». Παράλληλα, η 6η ΥΠΕ σημειώνει ότι ζητήθηκε από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

«Από τον κ. Τσώλη ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας
  • Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου
  • Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας».

Σε ανακοίνωση της την Πέμπτη, η ΠΟΕΔΗΝ στάθηκε στην υποστελέχωση και τις ελλείψεις πίσω από τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ Αγρινίου, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση. Η Ομοσπονδία τονίζει πως υψηλή θνητότητα έχουν και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ των νοσοκομείων και οι υποστελεχωμένες ΜΕΘ με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό.

«Υποστελεχωμένες και αυτοσχέδιες ΜΕΘ χωρίς προσωπικό» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ για την υψηλή θνητότητα στη ΜΕΘ Αγρινίου

Παραίτηση με ευθύνες στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια

Υπό το βάρος των παραπάνω στοιχείων, ο διοικητής του νοσοκομείου παραιτήθηκε, εν μέσω πλούσιου παρασκηνίου σχετικά με αυτή την κίνηση.

«Είναι απόφαση μας να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση του νοσοκομείου, έχουμε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή» είχε αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε υγειονομικές δομές της πόλης των Πατρών. Ο Κοντοζαμάνης είχε προαναγγείλει την παύση του διοικητή του νοσοκομείου αν δεν προχωρούσε μέχρι τη Δευτέρα σε παραίτηση ενώ είχε επιρρίψει ευθύνες στον Τσώλη ως «επικεφαλής της μονάδας».

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση επιρρίπτοντας ευθύνες στον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Στην ανακοίνωση επισημαίνει πως ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ «ενημερώνεται κατ’ απαίτησή του και σε πραγματικό χρόνο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων για όλους τους θανάτους λόγω Covid-19», ενώ «υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώνουν καθημερινώς ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες στον ΗΔΙΚΑ. […] Άρα γνώριζε ο ίδιος για τους θανάτους στη ΜΕΘ».

Στη συνέχεια στέκεται στην υποστελέχωση της ΜΕΘ τονίζοντας ότι αυτό είναι εν γνώση της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στην επιστολή παραίτησής του, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, εξηγεί πως παραιτείται για «λόγους επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας».

«Λόγοι επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, η οποία βάναυσα ποδοπατήθηκε από τον τηλε-κανιβαλισμό των τελευταίων ημερών, μην αποδεχόμενος την αναίτια προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών εναντίον μου, παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου» επεσήμανε, ειδικότερα.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο Αγρινίου έτσι ώστε να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Υγείας.