Ο 27χρονος Σλοβάκος ερευνητής δημοσιογράφος και η σύντροφος του βρέθηκαν νεκροί τον Φεβρουάριο στο σπίτι τους στην Βέλκα Μάτσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων ανατολικά της Μπρατισλάβα. Ο Κούτσιακ δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο στήθος ενώ η σύντροφος του δολοφονήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι. Η αστυνομία βρήκε σφαίρες σκορπισμένες γύρω από τα δύο πτώματα, με την εφημερίδα Pravda να επισημαίνει ότι το σκηνικό αυτό προκαλεί την σκέψη ότι στήθηκε έτσι για να δώσει μια «προειδοποίηση».

Ο Κούτσιακ πραγματοποιούσε έρευνα για την διαφθορά σε υψηλόβαθμο επίπεδο, στην οποία εμπλέκεται η ιταλική μαφία και πολιτικοί της Σλοβακίας. Στο άρθρο που ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει με  τίτλο «Η ιταλική μαφία στην Σλοβακία, τα δαιμόνιά της εξαπλώνονται στην πολιτική», ανέφερε ότι δύο πρόσωπα προσκείμενα σε έναν άνδρα που ήρθε στην Σλοβακία, ενώ κατηγορείτο σε υπόθεση της μαφίας στην Ιταλία, έχουν καθημερινά πρόσβαση στον πρωθυπουργό.

Όπως επισήμαινε στο ρεπορτάζ του, πρόσωπα σχετιζόμενα με την ιταλική μαφία είχαν δημιουργήσει «γέφυρες» με πολιτικά πρόσωπα, ενώ η επιρροή τους έφτανε μέχρι και την κυβέρνηση της Σλοβακίας. «Οι Ιταλοί που συνδέονται με τη μαφία βρήκαν ένα δεύτερο σπίτι στην Σλοβακία: άρχισαν να κάνουν επιχειρήσεις, να παίρνουν επιδοτήσεις, να μαζεύουν ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κυρίως να δημιουργούν σχέσεις με πολιτικές προσωπικότητες με επιρροή, μέχρι την σλοβακική κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός Φίτσο επέκρινε μετά τη δολοφονία τα ΜΜΕ, δείχνοντας παράλληλα στους δημοσιογράφους πακέτα με χαρτονομίσματα, τα οποία αποτελούν την αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα δοθεί σε οποιονδήποτε προσφέρει κάποια πληροφορία, που θα βοηθήσει τις αρχές να βρουν τους υπεύθυνους για το έγκλημα.

Είχε τονίσει ότι δεν γίνεται να λασπώνονται πρόσωπα χωρίς αποδείξεις. «Το να συνδέονται, χωρίς αποδείξεις που να το στηρίζουν, αθώοι άνθρωποι με μια διπλή ανθρωποκτονία σημαίνει ότι περνάμε τη γραμμή, αυτό δεν είναι πια αστείο».  Υπενθυμίζεται ότι το 2016 ο Φίτσο είχε χαρακτηρίσει τους δημοσιογράφους «αντισλοβακικές βρόμικες πόρνες».

Παρά το ότι ο Φίτσο προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών στους δρόμους της χώρας, τον ανάγκασαν να υποβάλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας την Τετάρτη. «Σήμερα, θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν ο Πρόεδρος την κάνει αποδεκτή, θα παραιτηθώ αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φίτσο.