Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έναν διπλωμάτη καριέρας, ως διάδοχό του. Ο Κουρτς σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

Τις προηγούμενες ημέρες, εισαγγελικές έφοδοι έγιναν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών, στα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), στην έδρα μέσου ενημέρωσης και σε κατοικίες διαφόρων πολύ στενών συνεργατών του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Από την έρευνά τους, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι μεταξύ του 2016 και 2018 «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον». Ο Κουρτς τότε είχε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Τον Μάιο, είχε λάβει στο Μόναχο «Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον προλογίζει και την ιστοσελίδα «Politico» να δημοσιεύει εκτενές άρθρο γύρω από τη χειραγώγηση των ΜΜΕ που προωθεί η αυστριακή κυβέρνηση. Όπως έγραψε τότε το Politico ο 34χρονος πολιτικός έχει κατηγορηθεί ότι «προσπάθησε συστηματικά να υπονομεύσει τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών πιέσεων, ελέγχου αλλά και εκφοβισμού».

Eνώ η κυβέρνηση είχε εγκρίνει ένα ποσό συνολικά 210 εκατομμυρίων ευρώ «για δαπάνες των μέσων ενημέρωσης έως το 2024». Σύμφωνα με το Politico χρήματα κατάληξαν στις τσέπες των «μεγάλων» τηλεοπτικών σταθμών (φιλικών προς την κυβέρνηση Κουρτς) μέσω κρατικής διαφήμισης ενώ ο αυστριακός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός (ORF) δέχεται επίμονες παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση.