Τα στελέχη του κόμματος συνεδρίασαν σήμερα για να αποφασίσουν εάν θα αποπέμψουν τον Σάντσεθ, μια ενέργεια που θα οδηγούσε στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και θα σηματοδοτούσε -έστω προσωρινά- το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων 9 μηνών. Ο 44χρονος πολιτικός ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού καταψηφίστηκε, καθώς οι αντίπαλοί του τάχθηκαν υπέρ της άρσης του βέτο εκ μέρους των Σοσιαλιστών με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι.
Ο Πέδρο Σάντσεθ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Σάντσεθ είχε αφήσει από χθες να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί εάν η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος ταχθεί σήμερα εναντίον του και υπέρ της αποχής στην επικείμενη ψηφοφορία για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου ο υπηρεσιακός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία.
«Αν η ομοσπονδιακή επιτροπή αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η αποχή, δεν μπορώ να εφαρμόσω μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνώ»,
υπογράμμισε χαρακτηριστικά κατά τις πρώτες του δηλώσεις, μετά τις παραιτήσεις 17 εκ των 38 μελών της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής του PSOE την Τετάρτη.
Τα μέλη που αποχώρησαν από την εκτελεστική επιτροπή είχαν απαιτήσει την απομάκρυνση Σάντσεθ προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, το οποίο διαρκεί εννιά μήνες. Ο Σάντσεθ εναντιώνεται στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (PP) -το οποίο κατέλαβε μεν την πρώτη θέση, αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις- κι έχει αποτρέψει τις επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η προκήρυξη νέων εκλογών, τον Δεκέμβριο.
«Η Ισπανία δεν αξίζει άλλα τέσσερα χρόνια με έναν επικεφαλής της κυβέρνησης που λέει συστηματικά ψέματα στην ισπανική κοινωνία»,
επέμεινε ο Σάντσεθ, αναφερόμενος στις υποθέσεις διαφθοράς και την οικονομική κρίση και την επιδείνωση των ανισοτήτων που σημάδεψαν την πρώτη θητεία του Ραχόι.
Ο Σάντσεθ και οι υποστηρικτές του θα προτιμούσαν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με την υποστήριξη του Podemos, που όμως θα χρειαζόταν επίσης την στήριξη των αυτονομιστών της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων. Για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αυτό είναι αδιανόητο, καθώς κρίνουν ότι διακινδυνεύεται η ενότητα της Ισπανίας.
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)