Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων θα 
επηρεάσουν την κατάσταση της ελληνικής ανάπτυξης αλλά και τις εξελίξεις για το ελληνικό χρέος. «Πάρα πολλά εξαρτώνται, πλέον, από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητας, τόσο για τις αγορές χρήματος, όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές» ήταν η δήλωση του. 
 

Εικόνα καταστροφής από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης
 

Ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε ορισμένα μέσα ενημέρωσης πως παρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,4% το α’ τρίμηνο του 2017, προσπαθούν να χτίσουν μια εικόνα καταστροφής τον τελευταίο χρόνο. 
 
 

 «Δε θα πάρουμε ό,τι μας δώσουν»

 
«Δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν. Έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε μια συμφωνία και αν χρειαστεί και περισσότερος χρόνος υπάρχει και η 22α Ιουνίου» σχολίασε σχετικά για το τι μέλει γενέσθαι στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς υπάρχει δυνατότητα να συνεχιστεί η συζήτηση και στη Σύνοδο στις 22 Ιουνίου.
 

«Δε βοηθάει η στάση του ΔΝΤ»


«Το βέβαιο είναι ότι το ΔΝΤ υπήρξε εξαιρετικά πιεστικό για μεταρρυθμίσεις λιτότητας αλλά όταν έρχεται η ώρα να ζητήσει την άμεση ρύθμιση του χρέους άλλες φορές υποχωρεί άλλες δίνει περισσότερο χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν βοηθά»  σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος αφήνοντας αιχμές κατά της στάσης του ΔΝΤ.
 

Χρέος της κυβέρνησης μια καθαρή λύση
 

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση είναι αναγκαίο να τηρηθούν τρεις βασικές αρχές: 
 
1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
 
2. Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
 
3. Θα πρέπει να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.