Μιλώντας στην ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το μεσημέρι της Πέμπτης, ανέφερε ότι «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επακόλουθη εκταμίευση της δόσης» συνέβαλαν στο κλείσιμο ενός κύκλου αβεβαιότητας. «Η ελληνική οικονομία είναι πια σαφές ότι έχει περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία, αλλά και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Μάλιστα, αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία εκείνα του τρέχοντος έτους, που σύμφωνα με την ίδια επιβεβαιώνουν αυτή την αλλαγή σελίδας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ήδη μέσα στο 2017: «Το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,4%, για το πρώτο τρίμηνο, παρά την αρχική πρόβλεψη για ύφεση 0,5%. Η ανεργία καταγράφει διαρκή και σταθερή μείωση, φθάνοντας στο 21,7%», κατέγραψε συνεπώς «μείωση της τάξης των 6 μονάδων από το δυσθεώρητο 27,2% στα μέσα του 2014. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργήθηκαν 256.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2001».
 
Πέραν τούτων, είπε, «οι επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%. Οι εξαγωγές κινούνται σε διαρκή ανοδική τροχιά, το Μάϊο η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 25,3%».
 
Συμπερασματικά, υπογράμμισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι λοιπόν σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης, είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η θετική συνθήκη ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το Πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. Να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, αυτή η περίοδος της μνημονιακής επιτροπείας, που έφερε τη χώρα και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω».


Πέντε πεδία παρεμβάσεων από την κυβέρνηση

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο ίδιος, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται σε πέντε πεδία:
 
1. Την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πάψουμε να βρισκόμαστε στο καθεστώς εξαίρεσης και να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε τα δάνεια της δίχως τη στήριξη του επίσημου τομέα.
2. Τις παρεμβάσεις για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της εργασίας, με μέριμνα για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στην αγορά.
3. Τις παρεμβάσεις που αφορούν την κοινωνική προστασία, ειδικότερα στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας αλλά και της στήριξης των πλέον αδύναμων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας.
4. Τη διαρκή μέριμνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που διάβρωσαν την πολιτική και οικονομική ζωή.
5. Τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών και λειτουργιών του κράτους καθώς και την ενίσχυση της αναλογικότητας στην λαϊκή εκπροσώπηση.