*vouli*

Το σκεπτικό του πορίσματος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία καθώς και πως έχει υπάρξει παραγραφή αδικήματος ενώ επισημαίνεται πως αρμόδια να ασχοληθεί με το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είναι η Δικαιοσύνη. 
 

Στο πόρισμα αναφέρεται πως «έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπαντωνίου – και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών ποινικών δικαστηρίων».
 
«Ο πρώην υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή, της επιτροπής, στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της Βουλής. Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου» καταλήγει.
 

Η θέση των κομμάτων
 

«Τους υψηλούς τόνους και τις τυμπανοκρουσίες» επέκρινε η ΝΔ ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κινήθηκε σε μια λογική παραπλάνησης και δημιουργίας υπερβολικών εντυπώσεων».
 
Το Ποτάμι έκανε αναφορά για «τη συνέχιση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για να καταλήξει σε παραδεκτό, κατά το σύνταγμα, πόρισμα», υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά» ενώ το ΚΚΕ από μεριάς του με ανακοίνωση που έβγαλε την Τρίτη τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης για τον Γ. Παπαντωνίου.