Λίγο πριν τη διάσκεψη των προέδρων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ Νίκος Παππάς δήλωσε -σε μια εμφανή προσπάθεια σύγκλισης- ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης Αρχής».
«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ν. Βούτσης, που πρότεινε το εξής σχήμα: Πρόεδρος, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης και μέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη άκαρπη Διάσκεψη υπήρξαν 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων ενώ απών ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση για το ΕΣΡ, που είχε τεθεί σε ψηφοφορία, ήταν να συγκροτηθεί ΕΣΡ με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο.
Παππάς: Ανοικτός ο δρόμος για τις άδειες
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική τη σημερινή συμφωνία που καθυστέρησε «πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω 10 χρόνια», ενώ τόνισε πως πλέον είναι ανοικτός ο δρόμος για τον διαγωνισμό αδειοδότησης, που πλέον δεν αμφισβητείται.
«Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός. Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία.
Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επέλεξε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Παππάς.
ΝΔ: «Μεγάλη πολιτική ήττα της κυβέρνησης»
Από την πλευρά της ΝΔ, κάνουν λόγο για «μεγάλη πολιτική ήττα» και «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συγκρότηση του ΕΣΡ. Όπως τονίζουν, με τη στάση του Νίκου Βούτση «και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, η κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση το λάθος της με τις τέσσερις άδειες».
Υποστηρίζουν ότι «με την αποφασιστική στάση της απετράπη το επιχειρούμενο “μιντιακό” πραξικόπημα». Απετράπη επίσης «το “μαύρο” στην ενημέρωση που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς που θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Πετύχαμε ότι θα υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό ΕΣΡ που θα επιτελέσει με ευθύνη το, ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση».
ΣΥΡΙΖΑ: Ηττήθηκε το καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα όσα αναφέρθηκαν από τη ΝΔ περί πολιτικής ήττας, τονίζοντας ότι την καλωσορίζει στον δρόμο της νομιμότητας, επισημαίνοντας την ήττα του «καθεστώτος ανομίας και ασυδοσίας, που κράτησε 27 χρόνια και το οποίο οφείλει να τερματιστεί άμεσα», ενώ πρόσθεσε ότι οι καναλάρχες «οφείλουν, επιτέλους, να πληρώσουν αντίτιμο για την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων».
Παράλληλα, κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για «τις παλινωδίες της που δεν έχουν τέλος»:
«Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχθηκε, πια, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν παράνομα, κι ότι είναι απαραίτητη η αδειοδότησή τους», αναφέρει η Κουμουνδούρου.
«Αποδέχθηκε ότι ο αριθμός των αδειών δεν μπορεί να είναι απεριόριστος», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αποδέχθηκε ότι οι επόμενες κινήσεις για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνουν με βάση τον νόμο 4339/2015», προσθέτει η Κουμουνδούρου.