Στο 2% τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2018 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δημοσιοποίησε την Τρίτη την έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), ψαλιδίζοντας τις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου, που την υπολόγιζε στο 2,6%. Παράλληλα, ίδια μοίρα επεφύλασσε και για την ανάπτυξη του 2017, την οποία διόρθωσε σε 1,4% από 1,8%. Την ίδια ώρα, αναθεώρησε προς τα πάνω τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης, καθώς το 1,9% του περασμένου Οκτωβρίου για το 2017 έγινε σήμερα 2,4%.
 
H έκθεση του Ταμείου που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπσφελντ αναφέρει πως η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017, ενώ παράλληλα εκτιμά πως θα σημειώσει ανάπτυξη 2% για το τρέχον έτος και πως θα αναπτυχθεί κατά 1,8% το 2019. Σημειώνεται πως κατά τα συγκεκριμένα στοιχεία, το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών παραμένει, καθώς οι εκτιμήσεις της Κομισιόν αναμένουν για το 2019 ανάπτυξη ύψους 2,5%.
 
Σημειώνεται πως η διάσταση απόψεων που εντοπίζεται στις αναλύσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την περιβόητη ρύθμιση του χρέους, καθώς αποδεικνύεται πως παρά τους χαμηλούς τόνους του τελευταίου διαστήματος, παραμένει η διαφορά αντιλήψεων που κρατά στο τραπέζι την πρόωρη εφαρμογή του κόφτη σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019.
 
Αντιθέτως, ευνοϊκότερη περιγράφει την κατάσταση στον τομέα της ανεργίας, καθώς η έκθεση αναθεωρεί τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζει μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας του 2017 κατά 0,8% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, καθώς το 22,3% των προηγούμενων εκτιμήσεων μειώθηκε στην σημερινή έκθεση στο 21,5%. Ομοίως, για το 2018 τοποθετεί την επίσημη ανεργία κάτω από το 20%, στο 19,8%, ενώ είχε προβλέψει ανεργία ύψους 20,7%, και για το ερχόμενο έτος αναμένει να πέσει το 18%.
 
Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Ειδικότερα, πριν από έξι μήνες το Ταμείο έβλεπε την αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2%, ενώ σήμερα την υπολογίζει στο 1,1%. Και για το έτος 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1%.
 
Η έκθεση του Ταμείου καταγράφει ένα άνοιγμα στην ψαλίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς υπολογίζει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,8% το 2017, όταν τον Οκτώβριο πρόβλεπε αύξηση 0,2%. Αντιστοίχως, για το 2018 βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0.8%, όταν πριν από έξι μήνες το εκτιμούσε στο 0,1%, ενώ για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,6%.
 
Τέλος, αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και ενώ τα stress tests των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε εξέλιξη, η έκθεση του Ταμείου εστιάζει στην ανάγκη για  ταχεία απομείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη, που όπως λέει, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.
 
«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου.
 
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη αναμένονται επίσης η έκθεση του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας, με την έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο», που θα φωτίσει τη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), που πρόκειται να αποτυπώσει τις προοπτικές του ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ώρα που τα stress tests των ελληνικών τραπεζών συντείνουν στο αγωνιώδες κλίμα.