Συγκεκριμένα, πρόκειται κατά βάση για φοιτητές και τις οικογένειές τους, οι οποίοι αρχικά ήταν 200 και βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, αφού η τελευταία πτήση από Λονδίνο προς Ελλάδα ακυρώθηκε, μετά την εφαρμογή έκτακτων μέτρων έναντι της Βρετανίας. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, δεν ενημερώθηκαν ποτέ από την αεροπορική εταιρεία, με αποτέλεσμα να βρεθούν αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο.

Για το θέμα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Τρίτη, ρίχνοντας την ευθύνη της μη ενημέρωσης στην αεροπορική εταιρεία, και υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψουν στη χώρα.

Από τότε πέρασαν πέντε ημέρες, με τους 80 από τους 200 να βρίσκονται ακόμα εκεί, και να καταγγέλλουν τον εμπαιγμό και την αδιαφορία της κυβέρνησης στα πρόσωπά τους.

Σε live που έκανε στο facebook ένας εξ αυτών ανέφερε πως η μοναδική λύση που τους έχει προταθεί είναι να μεταβούν σε συγκεκριμένο χώρο στο Λονδίνο, με δική τους ευθύνη.

«Ήρθε μια αντιπροσωπία της πρεσβείας εδώ. Η πρόταση που μας κάνανε ήταν να ταξιδέψουμε με διάφορα μέσα, όπως θέλει ο καθένας κι αν έχει λεφτά να ταξιδέψει, δεν τους ενδιαφέρει, στην άλλη μεριά του Λονδίνου, απόσταση δυο ώρες όπου με βάση το lockdown θα είναι σίγουρα περισσότερο. Η προσφορά που μας κάνουν είναι μόνο για ένα βράδυ, για κάθε άλλο θα το πληρώνουμε από την τσέπη μας, έως ότου υπάρξουν άλλες πτήσεις. Είναι στενάχωρο από τη μια γιατί ακόμα και η πρεσβεία, όπως μας είπε, μας θεωρούν μια “υγειονομική βόμβα” γι αυτό δεν μας κουνάνε, όμως θέλουν να μας μεταφέρουν με τα μέσα στο κέντρο του Λονδίνου. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φέρουν αστυνομία να μας βγάλει έξω. Ήμασταν διακόσιοι “καθυστερημένοι”, οι οποίοι ήρθαμε σε λάθος μέρα, σε λάθος πτήση και κολλήσαμε, αυτό όμως τι σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι και για μας» ανέφερε συγκεκριμένα ένας εκ των επιβατών.

Gepostet von Andreas Voutou am Freitag, 27. März 2020

Το Σάββατο, ο ίδιος επιβάτης προχώρησε σε μία ακόμα ανάρτηση, αναφέροντας πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως δεν τίθεται θέμα επαναπατρισμού, παρά μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, απορρίπτοντας και πάλι τις όποιες ευθύνες της κυβέρνησης. Η πρόβλεψη μόνο για τις ευπαθείς ομάδες επιβεβαιώνεται και από τις αποφάσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής.

«Σήμερα το πρωί ο Στέλιος Πέτσας (κυβερνητικός εκπρόσωπος) ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα επαναπατρισμού παρα μονάχα για σοβαρά θέματα υγείας. Αναφέρθηκε στο πρόβλημά μας λέγοντας πως δεν είναι λάθος της κυβέρνησης. Θα του απαντήσω ξανά, σε αυτόν και σε όλους τους υπόλοιπους. Μας είναι αδιάφορο αν το λάθος είναι δικό σας ή της αεροπορικής εταιρείας. Σταματήστε να παίζετε την κολοκυθιά. Υπήρξαν πτήσεις και την Δευτέρα 23/03 χωρίς να υπάρξει κανένα θέμα. Το πρόβλημά μας είναι μια λύση διαμονής. Ας μείνουμε εδώ και ας μπούμε σε καραντίνα για δύο μήνες. Είμαστε Έλληνες Πολίτες που έχουμε πρόβλημα και ζητάμε την βοήθεια του κράτους• το μόνο που λάβαμε απο εσάς ήταν: ένα αντισηπτικό, 2 μάσκες προσώπου, 3×12 εμφιαλωμένα μπουκάλια νερό και μια εβδομάδα σχεδόν ξεχασμένοι σε ένα αεροδρόμιο του Λονδίνου.Εγώ ντρέπομαι για αυτά που λες!! Εσύ πως νιώθεις για εσένα!!;; Την καλημέρα μας. Ας είναι καλά ο κόσμος που μας στελνει την αγάπη του συνεχώς!!»

Σήμερα το πρωί ο Στέλιος Πέτσας (κυβερνητικός εκπρόσωπος) ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα επαναπατρισμού παρα μονάχα για…

Gepostet von Andreas Voutou am Samstag, 28. März 2020

Στο μεταξύ, αποκαλύπτοντας την έλλειψη σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών για τέτοιες περιπτώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όρισε την Παρασκευή τον πρέσβη Πάνο Καλογερόπουλο ως ειδικό απεσταλμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, αναφορικά με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και τον επαναπατρισμό τους, όποτε αυτός απαιτείται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο ειδικός απεσταλμένος πρόκειται να βρεθεί στο Λονδίνο για να συντονίσει τις προσπάθειες επαναπατρισμού, σε συνεργασία με τις βρετανικές αρχές, ενώ όπως αναφέρεται, θα μεταβεί εκεί με ειδική πτήση που πρόκειται να επιστρέψει αργότερα την ίδια ημέρα στην Αθήνα, επαναπατρίζοντας δεκάδες Ελλήνων πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με την πτήση αυτή επέστρεψαν περί τα 30 άτομα που εμπίπτουν στα παραπάνω κριτήρια.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης κοινοποίησε μία επιστολή – καταγγελία που απέστειλε μια Ελληνίδα που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο. Όπως αναφέρει η γυναίκα, οι εγκλωβισμένοι εκεί δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε και αν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις τους:

«Οι πτήσεις ακυρώθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης και ήταν οι τελευταίες πτήσεις που θα πετούσαν μετά την απαγόρευση των πτήσεων. Επικοινώνησα στις 24-3-2020 με το υπουργείο Εξωτερικών και το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και με προέτρεψαν να επιλέξω τη συγκεκριμένη πτήση μιας και δεν υπήρχε ακόμα το πλάνο των πτήσεων επαναπατρισμού. Εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε και αν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις μας. Έχουμε εξαντληθεί, εν μέσω πανδημίας, είμαστε απόλυτα εκτεθειμένοι σε έναν άμεσο κίνδυνο.

Η πρεσβεία ήταν απόλυτα απούσα σε όλο αυτό και όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να βρούμε κανένα σημείο επαφής. Οι άνθρωποι που είμαστε εδώ είναι άνθρωποι που παράτησαν τα σπίτια τους, έχασαν τις δουλειές τους και βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτό. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του επαναπατρισμού μας ενώ μας εξέθεσαν οι ίδιοι σε άμεσο κίνδυνο. […] Μένουμε κάτω από ακατάλληλες συνθήκες σε ένα αεροδρόμιο, εν μέσω lockdown. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά και στα πλαίσια της αβεβαιότητας που μας έχουν δημιουργήσει κάνεις δεν έχει τη διάθεση να ψάξει κάποια άλλη λύση, καθώς όλοι νιώθουμε ότι θα μας αφήσουν στο έλεος μας. Απαιτούμε να βρεθεί ένας τρόπος να επαναπατριστούμε.

«Μας ζητάνε συνεχώς χρόνο για να προγραμματισουν τις πτήσεις, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Νιώθουμε ότι απλά μας κοροϊδεύουν. Δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά 200 άτομα σε ένα αεροδρόμιο ούτε αφήσαμε τα πράγματα για τελευταία στιγμή όπως θέλουν να αφήνουν να εννοείται. Τις τελευταίες 2 βδομάδες έχουν ακυρωθεί δεκάδες πτήσεις και προσπαθούσαμε συνεχώς να εξασφαλίσουμε εισιτήρια σε μια άλλη πτήση. Προσωπικά, έχω ξοδέψει περισσότερα από 900 ευρώ σε εισιτήρια. Υπάρχουν άνθρωποι από όλα τα μέρη της Αγγλίας που επέλεξαν τη συγκεκριμένη πτήση καθώς όλοι τους διαβεβαίωναν ότι η πτήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Χρειαζόμαστε μια άμεση λύση. Η αδιαφορία που ζούμε είναι εγκληματική και μας έχει εκθέσει σε άμεσο κίνδυνο».