Στην αρχική ανακοίνωση της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) σημειωνόταν ότι κήρυσσε «πανελλαδική διευκολυντική στάση εργασίας για το πρώτο 4ωρο του πρωινού προγράμματος, στις 22 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων, προκειμένου να ακυρώσουμε τις εξετάσεις κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού, με δυνατότητα επιπλέον στάσης».

Στην ανακοίνωση, η ΔΟΕ εξηγούσε, ότι «οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο αποτελούν μέρος του συνολικού αντιδραστικού σχεδιασμού του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την εφαρμογή της αξιολόγησης μαθητών-εκπαιδευτικών-σχολικών μονάδων, με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια εκπαίδευση, με περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών και ασφυκτικό έλεγχο των σχολικών πρακτικών και διδασκαλίας, με μη εκπαιδευτικά κριτήρια».

Αγωγή κατά της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, με αίτημα την απαγόρευση της τετράωρης στάσης εργασίας έχουν προκηρύξει οι συνδικαλιστές για την Τετάρτη 22 Μαΐου, ως αντίδραση στις εξετάσεις της ελληνικής Pisa.

Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε νέα τετράωρη διευκολυντική στάση εργασίας για αύριο το πρωί της Τετάρτης, οπότε έχουν προγραμματιστεί οι εξετάσεις, ματαιώνοντας επί της ουσίας του σχεδιασμούς της κυβέρνησης.