To TPP συνομίλησε με τον Παναγιώτη Χουντή, μέλος της «Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής», ο οποίος είναι ένας από τους επτά διωκόμενους εκπαιδευτικούς. Όπως εξήγησε ο κ. Χουντής οι επτά εκπαιδευτικοί διώκονται για τρεις διαφορετικούς λόγους:

Οι δύο για την απόπειρα συμμετοχής στην κινητοποίηση του 2020 για τον Γρηγορόπουλο, η οποία και λόγω της πανδημίας είχε απαγορευτεί. Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπομπής, η απόπειρα συμμετοχής καθώς και η άρνηση των συλληφθέντων να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα εμπίπτουν διατάξεις του Δ.Κ. περί «αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας».

Τέσσερις εκπαιδευτικοί, τρεις μέλη της ΕΑΑ και μία μέλος του ΠΑΜΕ, διώκονται επειδή στις 10 Μαΐου 2023 έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε έξω από το 1ο Γυμνάσιο Κερατσινίου όπου διεξάγονταν οι εξετάσεις PISA. Σύμφωνα με την ΕΑΑ, η παραπομπή τους αποτελεί «το επόμενο βήμα μετά τη διαδικασία προανάκρισης που γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα και κλιμάκωση των διώξεων και της τρομοκρατίας».

Η έβδομη δίωξη αφορά εκπαιδευτικό που θα ελεγχθεί πειθαρχικά, γιατί σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απηύθυνε σε συναδέλφους του ασκούσε κριτική στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτση. Το μήνυμα προωθήθηκε από κάποιον παραλήπτη στη ΔΔΕ και ακολούθησε η παραπομπή. Ο εκπαιδευτικός εκτός από “αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη συμπεριφορά” χρεώνεται και “κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής”.

Οι τρεις κατηγορίες διώξεων -πολιτική, συνδικαλιστική και φρονηματική- σκιαγραφούν, όπως επισημαίνει ο κ. Χουντής, μια επικίνδυνη προσπάθεια ποινικοποίησης της αγωνιστικής δράσης στον χώρο της εκπαίδευσης.

Στην ανακοίνωσή της για το συμβάν η «Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής» σημείωνε: «Η βιομηχανία διώξεων και τρομοκρατίας που στήθηκε όλο αυτό το διάστημα συνεχίζεται και κλιμακώνεται αξιοποιώντας όλους τους κρατικούς μηχανισμούς όπως φαίνεται! ΔΕΝ αφορά μόνο τον ΠΕΙΡΑΙΑ, στον οποίο ο ΔΔΕ πράγματι έχει κάνει τις διώξεις «υπηρεσιακή του υποχρέωση». Μια σειρά διώξεις σε εκπαιδευτικούς είδαμε σε όλη την Ελλάδα για διάφορους λόγους! Και φυσικά δεν αφορούν ΜΟΝΟ τους εκπαιδευτικούς. Αφορούν όλο τον λαό. Γιατί είναι κομμάτι της τρομοκρατίας και της καταστολής που επιχειρείται να απλωθεί σε ολόκληρη την κοινωνία, σε όλα τα κομμάτια που θέλουν να αγωνιστούν!».

«Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά μέχρι να παύσουν όλες οι διώξεις»

Η πρώτη απάντηση των εκπαιδευτικών στις διώξεις υπήρξε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χθες, Παρασκευή 30 Ιουνίου, στη 1μμ, έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η κινητοποίηση καλέστηκε από τη συνδικαλιστική παράταξη “Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής ” μετά την άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά «να απαντήσει άμεσα και αγωνιστικά στη μεθοδευμένη επιχείρηση άσκησης τρομοκρατίας και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης», όπως επισημαίνει η ΕΑΑ.

Σύμφωνα με την ΕΑΑ: «Η πρωτοβουλία της παράταξης πλαισιώθηκε από δεκάδες συναδέλφους και  συναδέλφισσες, έξω από την παράταξη, οι οποίοι/ες με την επίμονη και αταλάντευτη στάση τους απαίτησαν αρχικά, και πέτυχαν, την απομάκρυνση της Αστυνομίας από την είσοδο του κτηρίου. Στη συνέχεια, πίσω από το πανό της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών Πειραιά φωνάχτηκαν συνθήματα όπως: “Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει”, “Οι εξετάσεις PISA είναι μια απάτη, φορτώνουν τα βάρη στων μαθητών την πλάτη “, “Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ενάντια στις διώξεις και τις απειλές”».

Η ΕΑΑ θα πραγματοποιήσει και νέες κινητοποίησεις, αν η ΕΛΜΕ δεν προχωρήσει η ίδια σε κάλεσμα. Η ΕΑΑ επιμένει στην ανάγκη ενός νέου καλέσματος, μιας Παναττικής κινητοποίησης την ερχόμενη εβδομάδα