αλλιώς όμως τα έγραφε η «Καθημερινή του Σαββάτου» κι αλλιώς το «Βήμα της Κυριακής». «Καλές οι προϋποθέσεις των σχεδίων για τη ΝΕΡΙΤ» ο τίτλος της Καθημερινής, «Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν και ακριβό και λάθος» αυτός του Βήματος. Ούτε η μία εφημερίδα έλεγε ψέματα, ούτε η άλλη. Απλώς η Καθημερινή επέλεξε ποια αποσπάσματα θα προβάλλει από μία διάλεξη ώστε να δώσει το νόημα που αυτή ήθελε. Έβαλε έναν παραπειστικό τίτλο (όχι σε σχέση με το κείμενο) κι έτσι, όσοι αναγνώστες διάβαζαν μόνο τον τίτλο και τις πρώτες γραμμές -αυτό κάνουν οι περισσότεροι, το ξέρουμε πολύ καλά οι δημοσιογράφοι από έρευνες- σχημάτιζαν λανθασμένη εντύπωση για τη ΝΕΡΙΤ, την ΕΡΤ κ.ο.κ.

Κάντε τη σύγκριση μόνοι σας:

* «Yψηλές φιλοδοξίες, καλές προϋποθέσεις, αλλά και ορισμένες ελλείψεις εντοπίζει στα σχέδια για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ η Ινγκριντ Ντέλτενρ»  η Καθημερινή.
* «H απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν λανθασμένη, αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική» το Βήμα.

• «Απ’ ό,τι έχουμε δει ώς τώρα, φαίνεται να υπάρχει προοπτική για τη ΝΕΡΙΤ. Η νομοθεσία είναι καλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν και το καταστατικό φαίνεται εντάξει»  η Καθημερινή.

• «Υπήρξε κάποιο προηγούμενο (σ.σ. για το “μαύρο” στην ΕΡΤ) στη Λιβύη, αλλά μιλάμε για συνθήκες πολέμου και τα καθεστώς του Καντάφι. Πάντως σε δημοκρατική χώρα της Ευρώπης δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι παρόμοιο» το Βήμα.

• «Διακρίνουμε μεγάλες φιλοδοξίες και αυτό είναι ελπιδοφόρο για την ανοικοδόμηση ποιοτικών και πραγματικά ανεξάρτητων δημόσιων μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας» η Καθημερινή.

• «Σίγουρα η ΕΡΤ χρειαζόταν εξυγίανση και μείωση του κόστους λειτουργίας της, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να την κλείσεις εντελώς. Θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει μία εντελώς διαφορετική διαδικασία» το Βήμα.

• «Δεν θέλαμε να απογοητεύσουμε τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Κατανοούμε ότι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Από ηθικής πλευράς ήταν μια δύσκολη απόφαση, όμως από νομικής άποψης ήταν ξεκάθαρο πως έπρεπε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του δικαστηρίου» η Καθημερινή.

•  «Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν αντιεπαγγελματικό. Το να κλείσεις μία εταιρία, να απολύσεις όλους τους υπάλληλους, να τους αποζημειώσεις και να χρειαστεί να προσλάβεις καινούργιο προσωπικό στο οποίο συμμετέχουν πολλοί από αυτούς που απέλυσες, σίγουρα έχει μεγάλο κόστος. Γι' αυτό θεωρώ ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μία ακριβή απόφαση» το Βήμα.

Έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος του ρεπορτάζ της Καθημερινής ώστε να διαβάσουμε ένα από αυτά που είπε η Ινγκριντ Ντέλτενρ για το κλείσιμο της ΕΡΤ και δεν ήταν και τόσο θετικό για την… κυβέρνηση: «Το παράδειγμα της Ελλάδας ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ανάλογες απόπειρες, που ίσως σχεδίαζαν κυβερνήσεις άλλων χωρών». Μα γιατί το λέτε αυτό έτσι ξαφνικά κ.Ινγκριντ Ντέλτενρ; Αφού όλα για τη ΝΕΡΙΤ, όπως διαβάσαμε στην «Καθημερινή», είναι τόσο καλά καμωμένα;



Τop Media Five

1) Διπλάσιες οι θεαματικότητες του enikos.gr του Ν.Χατζηνικολάου σε σχέση με την «Ανατροπή» του Πρετεντέρη, ωστόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος νίκησε κατά κράτος τον Αλέξη Τσίπρα (και όχι μόνο στα social την επόμενη ημέρα). Ο δε Αλέξης ήταν τόσο βαρετός που πάει σίγουρα για πρωθυπουργός.

2) Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη παραχωρεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη Δευτέρα. Σε ποιο κανάλι; Στο Mega φυσικά. Σε ποιον δημοσιογράφο; Στον Γιάννη Πρετεντέρη εννοείται. Τόσο προβλέψιμο(ς), τόσο προστατευμένο(ς).

3) Τρεις τέσσερις μέρες καθοδικής πορείας πέρασαν και η καινούργια εφημερίδα News Bomb βγήκε οικειοθελώς από τον πίνακα των κυκλοφοριών. Ευνόητο το γιατί. Επίσης να σας πούμε πως έχουμε και μία έρευνα εδώ στο ThePressProject για τις «τεράστιες» επισκεψιμότητες ορισμένων sites.

4) Και μόνο που συμφωνεί μαζί της ο Θόδωρος Πάγκαλος, θα έπρεπε να την προβληματίζει. Η Σώτη Τριανταφύλλου.

5) Και μόνο που συμφωνούμε κι εμείς με τον Γιάννη Ραγκούση πως όντως αποτελεί «θεσμική βία το σκάνδαλο δορισμών στη Δ.Τ.» θα έπρεπε να μας προβληματίζει.