Από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Η εισήγηση με τίτλο «Η παράφρων διαχείριση του αρσενικού στην προτεινόμενη μεταλλουργία συμπυκνωμάτων «πυριτών» στη ΒΑ Χαλκιδική και η παραπληροφόρηση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» παίρνει σαν αφορμή το άρθρο «Βρήκε η Ελληνικός Χρυσός μια μαύρη τρύπα για το αρσενικό;» και επιβεβαιώνει πλήρως τα συμπεράσματά του. Το ποσοστό του αρσενικού στα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας δεν είναι 9% όπως παραπλανητικά αναφέρει η ΜΠΕ της εταιρείας, αλλά μεταξύ 12% (δυτικό κοίτασμα) και 20% (ανατολικό κοίτασμα). Το ανατολικό κοίτασμα, που είναι πιο πλούσιο σε χρυσό αλλά και πιο πλούσιο σε αρσενικό, είναι βασικός στόχος της εταιρείας – όσο θα προχωράει η εξόρυξή του, αναμενόμενα οι περιεκτικότητες σε αρσενικό θα αυξάνονται πλησιάζοντας το τρομακτικό 20%.
Η σκόπιμη υποβάθμιση της περιεκτικότητας του αρσενικού είναι μία από τις αμέτρητες «ανακρίβειες» της διάτρητης ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός, που πέρασε και αυτή απαρατήρητη κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Θεωρούμε οτι την εισήγηση του Δρ Αρίκα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’οψη το ΥΠΕΝ και το διαιτητικό δικαστήριο που εξετάζει την παραβίαση της σύμβασης από την εταιρεία σε σχέση με την υποχρέωση της για κατασκευή μεταλλουργίας χρυσού με τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης. Και αυτό γιατί η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ έκρινε ανεφάρμοστη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία την τεχνική μελέτη μεταλλουργίας που υπέβαλε η εταιρεία, δεχόμενη ως αληθινό το ποσοστό αρσενικού 9% στο μετάλλευμα της Ολυμπιάδας. Τώρα που αποκαλύπτεται οτι το αρσενικό θα είναι στην πραγματικότητα πολύ πάνω από 12%, η εγκληματική διακινδύνευση της δημόσιας υγείας από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία αποκτά τελείως άλλες διαστάσεις.
Επιπλέον, ο Δρ Αρίκας ασκεί κριτική στη μέθοδο διαχείρισης από την Ελληνικός Χρυσός των αρσενικούχων αποβλήτων της μεταλλουργίας, τα οποία δήθεν θα «αδρανοποίουνται» και θα «σταθεροποιούνται» με τη μορφή κρυσταλλικού σκοροδίτη. Όπως τονίζει (και τεκμηριώνεται από άλλες μελέτες), ο σκοροδίτης δεν είναι σταθερός μακροπρόθεσμα αλλά διαβρώνεται εύκολα απελευθερώνοντας αρσενικό στο περιβάλλον.
Το γενικό συμπέρασμα του Δρ Αρίκα είναι οτι οι δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη διασπορά μεγάλων ποσοτήτων του τοξικότατου και καρκινογόνου αρσενικού στο περιβάλλον. Η διαχείριση αυτών των επικίνδυνων υλικών από την εταιρεία χαρακτηρίζεται «παράφρων» από τον Δρ Αρίκα. Η εταιρεία θα πάρει το χρυσό – αλλά το αρσενικό που συνοδεύει το χρυσό εμείς θα το βρούμε μπροστά μας, στον αέρα, τη γη ή τα νερά μας.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της έκθεσης:
«Η από την Ελληνικός Χρυσός αναφερόμενη περιεκτικότητα 9% αρσενικού στο συμπύκνωμα πυριτών δεν είναι αξιόπιστη. Οι τιμές αρσενικού που προκύπτουν από στοιχεία άλλων πηγών, 12% από ανάλυση πρώην εταιρείας, 14% από επιστημονική εργασία και 12% έως περίπου 20% από υπολογισμούς της παρούσας εισήγησης και του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, αποδεικνύουν: α) τον βαθμό παραπληροφόρησης της Ε.Χ. και β) τη γιγαντιαία διάθεση αρσενικού στο περιβάλλον κατά τη διαδικασία εξορύξεων και επεξεργασίας των συμπυκνωμάτων πυριτών.»
Οι υψηλές περιεκτικότητες αυτές αρσενικού καθιστούν αδύνατη την επεξεργασια τέτοιων συμπυκνωμάτων με την προτεινόμενη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, η οποία ούτως ή άλλως είναι αμφισβητήσιμης εφαρμοσιμότητας σε περιεκτικότητες αρσενικού ήδη πάνω από 0,5-1,0%.
Η Ε.Χ. με το πρόσχημα του δήθεν «σταθερού Σκοροδίτη» προτείνει στο πλαίσιο της μεταλλουργικής αυτής επεξεργασίας ένα επίσης αναξιόπιστο και παραπλανητικό σχέδιο διαχείρισης αρσενικούχων αποβλήτων. Με την αδειοδότηση και συγκατάθεσή της Πολιτείας θα διοχετεύει έτσι μαζικά στο περιβάλλον ένα άκρως επικίνδυνο υλικό με περιεκτικότητα σε αρσενικό πάνω από 30%(!!!).
Το αρσενικό, το τοξικό και καρκινογόνο αυτό στοιχείο δεν «εξουδετερώνεται» ούτε «καταβυθίζεται», ούτε «δεσμεύεται» σε δήθεν «αδρανή σταθερά υλικά». Το αρσενικό, αφ’ ότου εξορυχθεί και βγεί στην επιφάνεια βρίσκει σε διάφορες μορφές τον δρόμο του και αποτελεί διαρκή απειλή για την Δημόσια Υγεία.
Η παράφρων διαχείριση των κοιτασμάτων, συμπυκνωμάτων και αρσενικούχων τελμάτων της μεταλλουργίας με τις παραπάνω αναφερόμενες περιεκτικότητες αρσενικού θα έχει σε μερικές δεκαετίες ολέθριες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Πολιτεία δεν πρέπει να επιτρέψει σε μία εταιρεία να δηλητηριάσει τη Χαλκιδική.»