Στο πειθαρχικό συμβούλιο, δήθεν για παράβαση καθήκοντος παραπέμπει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη ισχυριζόμενος πως «οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου».

Υπενθυμίζεται πως ο Θ. Πελεγρίνης αρνήθηκε να ανοίξει το ΕΚΠΑ στη διάρκεια της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα, που αν εφαρμοστεί, θα αφήσει τα πανεπιστήμια «γυμνά» από εργαζόμενους πολύτιμους για τη λειτουργία τους. Ο πρύτανης έχει καταστήσει σαφές, ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αδύνατη χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους η συμμετοχή των οποίων στην απεργία είναι καθολική. 

Άκρως προκλητική η αντίδραση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης σε αντίθεση με τους άλλους 7 Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, κρατά το Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου».

 

 

Μαθήματα και το καλοκαίρι

Ο υπουργός που έχει οδηγήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα σε αδιέξοδο, προσθέτει μάλιστα πως ο χρόνος επαρκεί: «Στο ΕΚΠΑ, ο χρόνος επαρκεί για να μην χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι».
 
«Διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μια προϋπόθεση: Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους. Με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο διάλογος συνεχίζεται», προσθέτει.

 

Ευ. Χριστοφιλοπούλου: «Επέλεξε το θέατρο»

Στο ίδιο πνεύμα απαξίωσης του πρύτανη, κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Είναι κρίμα που ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επέλεξε το θέατρο και όχι να λύσουμε από κοινού την τραγωδία και το δράμα που ζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Ο καθένας πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του και, μέχρι στιγμής, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του» δήλωσε η Ευ. Χριστοφιλοπούλου.
 
Είχε προηγηθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον πρύτανη του ΕΚΠΑ «ακατάλληλο» για τη θέση του.
 
Η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «μεγάλο κομμάτι διοικήσεων, είτε στα Πανεπιστήμια, είτε στο δημόσιο, ζούσε με τη νοοτροπία της συνδιοίκησης, κυρίως με φοιτητικές ή συνδικαλιστικές παρατάξεις. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας και διοίκησης, με δημοκρατία και σεβασμό στους θεσμούς».