Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την επιστροφή στην «κανονικότητα», λίγες μέρες πριν αρχίσουν η άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την πανδημία, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δήλωσε ότι η τρίμηνη παράταση αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα – γέφυρα και θα προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών και θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της πανδημίας του ιού, τόνισε ότι πρόκειται να είναι «πολυεπίπεδες και δραματικές» καθώς «πρόκειται για πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της για ένα αιώνα». Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αποδεσμευτεί από δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές, προσθέτοντας πως ο «πόλεμος» με τις επιπτώσεις του ιού θα διαρκέσει για πολύ.

«Αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο. Σε ένα τέτοιο φαινόμενο η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Η πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη. Όπως η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα Τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».

Ευχαρίστησε και πάλι τους ιδιώτες για τις δωρεές 64 εκατομμυρίων για κλίνες ΜΕΘ και προανήγγειλε αναλυτική παρουσίαση από το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας πως «από τις 565 που παραλάβαμε έχουμε 1.015 κλίνες ΜΕΘ μέσα σε δύο μήνες, είπε και συμπλήρωσε για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ ότι 3748 έχουν ήδη ενταχθεί ενώ εγκρίθηκαν και προωθούνται οι 3.000 προσλήψεις για το Βοήθεια στο Σπίτι».

«Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015»

Θέλοντας να απαντήσει στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας, αλλά και τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση μέσα από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «λεφτόδεντρο» και τα εμπροσθοβαρή μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δαπανηθούν 36 δισ ευρώ σε ένα φιλόδοξο σχέδιο τις πτυχές του οποίου δεν έχει αποκαλύψει. Θα περιμένω την τοποθέτηση του αρχηγού της αξ αντιπολίτευσης μήπως και μας φωτίσει. Η εικόνα που έχω είναι ότι η αντιπολίτευση προτείνει: ξοδέψτε, χωρίς όμως να λέει πότε και για ποιους. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζεται ένα δέντρο που δεν υπάρχει. Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να του βάζετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι. Αυτές οι εύκολες διαπιστώσεις περί εμπροσθοβαρών μέτρων υπονομεύουν την προσπάθειά μας να έχουμε συνεχή πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.

Στην αρχή υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ μας ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές που η κυβέρνηση κρατούσε σε ενεργή ετοιμότητα. Είχαμε πει ότι αν χρειαστούμε την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα έχουμε τα νομοθετικά εργαλεία να τον επιτάξουμε. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε γιατί δεν πλησιάσαμε καν τις μέγιστες δυνατότητες του ΕΣΥ. Αν όμως είχαμε ακολουθήσει την δική σας συνταγή θα πληρώναμε 7 εκατ σε αχρείαστες αποζημιώσεις. Όσο για το αχρείαστο μαξιλάρι να πούμε ότι ως προς την ρητορική του διάσταση δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Έτσι βαφτίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο ταμείο. Το ερώτημα που τίθεται και φαντάζομαι θα απαντήσει η αντιπολίτευση είναι αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερο ζητούν να ξοδεύουμε και αυτό το μαζεμένο απόθεμα και να υπάρξει πιθανότητα επιστροφής σε πρόγραμμα αυξημένης επιτήρησης».