Mε τον Νόμο 4745/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ημέρα μάλιστα που ανακοινώθηκε ο δεύτερο lockdown, τέθηκαν πολύ αυστηρές προθεσμίες για τον πολίτη που θα θελήσει να επαναπροσδιορίσει την αίτησή του (ως οφειλέτης δανείου), ενώ στην περίπτωση που δεν το κάνει, η αίτηση θα διαγράφεται. Θεμοσθετήθηκαν επίσης αλλαγές που θα επιβαρύνουν τον οφειλέτη οικονομικά και θα του στερούν το αναφαίρετο δικαίωμα μιας δικαστικής απόφασης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Κώστας Τσιάρας, προσπαθώντας να κατηγορήσει την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news, 20.757 μοναδικά ΑΦΜ έχουν εισέλθει στην ηλεκτρονική  πλατφόρμα, από τους συνολικά 37.000 υπόχρεους. Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, από αυτά, τα 18.456 ΑΦΜ έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, ενώ τα 14.909 έχουν εξουσιοδοτήσει πληρεξούσιο δικηγόρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός, 20.594 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν δημιουργηθεί, εκ των οποίων οι 8.085 αιτήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο συμπλήρωσης της αίτησης. Επισήμανε μάλιστα ότι οι 4.180 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν οριστικά υποβληθεί από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, ενώ οι 2.424 έχουν ολοκληρωθεί από τα ειρηνοδικεία και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους. Σημείωσε ακόμη ότι 5.905 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί, διότι οι περισσότεροι «έχουν χρόνο να το δουν να μελετήσουν και να κάνουν σωστά αίτησή τους».

«Όταν έχουν δημιουργηθεί περισσότεροι από 20.000 λογαριασμοί στην πλατφόρμα, από τους 37.000 περίπου υπόχρεους, το να μιλάτε για 35.000 πλειστηριασμούς, εάν δεν είναι ατόπημα είναι στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης» είπε χαρακτηριστικά, μολονότι ο αριθμός των 20.000 είναι οι αιτήσεις που απλά έχουν δημιουργηθεί στην πλατφόρμα.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τις ασφυκτικές προθεσμίες που έθεσε στους δανειολήπτες, και ότι πρέπει να παραδεχθεί το λάθος της, που “θα κόστιζε σε χιλιάδες ανθρώπους”. Αντί να ζητήσετε συγγνώμη για το άγχος που προκαλείτε στους δανειολήπτες, μιλάτε για την ανακοίνωση Αχτσιόγλου που σας υποχρέωσε να έρθετε “με την ουρά στα σκέλια”, είπε ο κ. Ραγκούσης.

Το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων για περαιτέρω παρατάσεις μετέφερε στον υπουργό η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευ. Λιακούλη. «Από την πρώτη κιόλας στιγμή εφαρμογής του ν. 4745/20 έχουμε επισημάνει με έγγραφά μας προς το Υπουργείο τα προβλήματα που θα ανέκυπταν από τις ασφυκτικές προθεσμίες του νόμου και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κατά τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πλατφόρμα  της ΕΓΔΙΧ, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια της ήδη χορηγηθείσας δικαστικής προστασίας  της κύριας κατοικίας χιλιάδων Ελλήνων πολιτών» σημειώνει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα στις 10.1.2021.

Τραγικό χαρακτήρισε τον αριθμό των υποβληθεισών αιτήσεων η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγ. Αδαμοπούλου, αποδίδοντας το αποτέλεσμα αυτό σε αδυναμίες της πλατφόρμας και τα προβλήματα υπολειτουργίας στα ειρηνοδικεία κλπ λόγω της πανδημίας. Πρέπει να δώσετε παραπάνω παρατάσεις πρότεινε στην κυβέρνηση, η κ. Αδαμοπούλου.