Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ολιγοήμερη παράταση  για τους φορολογούμενους που επιθυμούν να πάρουν παράταση σχετικά με την ένταξη τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η ρύθμιση ισχύει μόνο για τον έναν στους 15 οφειλέτες της εφορίας αφού για όλους τους υπόλοιπους οι δόσεις είναι πολύ λιγότερες.

Όπως επισημαίνεται, ακόμα  και μετά τις βελτιώσεις που έγιναν τον Αύγουστο, το μειωμένο επιτόκιο από το 5% στο 3% τη χαμηλότερη ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ από 30 ευρώ που ήταν νωρίτερα και την άρση των αναγκαστικών μέτρων με την ένταξη στην ρύθμιση τα προβλήματα και οι περιορισμοί συνεχίζουν να υπάρχουν.

Το κομμάτι της ρύθμισης που δεν βελτιώθηκε ήταν το εισοδηματικό κριτήριο και ο «κόφτης» που συνεπάγεται για τον αριθμό των δόσεων αφού με βάση το εισόδημα και για πάνω από τα 10.000 ευρώ (που ισχύουν σε κάθε περίπτωση οι 120 δόσεις) υπάρχει ένας συντελεστής ελάχιστης ετήσια ποσοστιαίας εξόφλησης της οφειλής που περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των δόσεων.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων φέρνει τα πρώτα σύννεφα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών

Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση που αφορά ως γνωστό τις οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι και 31/12/2018 έστω και αν βεβαιωθούν μέχρι και την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του 2019. Είναι πολλοί αυτοί που αδυνατούν να διευθετήσουν τις νέες οφειλές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν και στη ρύθμιση.

Η πάγια ρύθμιση θα δίνει δυνατότητα αντί για 12 δόσεις για τις πάγιες υποχρεώσεις και 24 δόσεις για έκτακτες να εξοφλήσεις κάποιος τις οφειλές του από 24 έως και 48 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 15 ευρώ. Ωστόσο, ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται και από το ετήσιο εισόδημα του ώστε να μην υπάρχει διέξοδος σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το όριο θα είναι τα 10.000 ετήσιου εισοδήματος κάτω από τα οποία ο φορολογούμενος θα έχει τα ο δικαίωμα για το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Για μεγαλύτερα εισοδήματα οι δόσεις θα είναι αναλογικά λιγότερες.

Σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν περίπου 2 δισεκατομμύρια  ευρώ, καθώς τα μεσάνυχτα λήγουν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα η Τρίτη δόση για τις επιχειρήσεις ( συνολικά περίπου 1,3 δις ευρώ 0 και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (515,6 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για διπλή δόση σε ένα μήνα κατά τον οποίο επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν αυξημένες υποχρεώσεις. Η εξόφληση μπορεί να γίνει με το κλασσικό τρόπο σε ένα γκισέ τράπεζας με μια αυξημένη προμήθεια που ποικίλει ανάλογα με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ηλεκτρονικά με χρέωση της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας σε ειδικά μηχανήματα εντός των τραπεζών χωρίς χρηματική προμήθεια.