«Η εξέλιξη των τιμών των τροφίμων εξακολουθεί να είναι υψηλή και πρέπει να κάνουμε αυτή την τεράστια προσπάθεια, παρά το κόστος για τα δημόσια ταμεία, καθώς είναι απαραίτητη για τα νοικοκυριά μας».

Έρευνα που έκανε για τον τιμάριθμο η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας έδειξε ότι, με κάποιες καθυστερήσεις, ο μειωμένος ΦΠΑ σε βασικά αγαθά πέρασε στις τιμές του σουπερμάρκετ και άρα στον καταναλωτή.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι μειώσεις των τιμών στα σουπερμάρκετ πέρασε σε ποσοστό 70-100% των τιμών λιανικής όλων των προϊόντων, αλλά με διαφορετικό ρυθμό ανταπόκρισης. Κάποιοι λιανέμποροι συμμορφώθηκαν στο μέτρο από τις πρώτες τρεις εβδομάδες, αλλά σε ποσοστό 90% χρειάστηκε να περάσουν περίπου 2,5 μήνες για να φτάσει το ποσοστό της μετακύλησης στο 100% των αγαθών, ενώ στη συνέχεια η επίπτωση της μείωσης του ΦΠΑ στις τιμές έπεσε στο 70%.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι παρατείνει το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ επειδή ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν υποχωρεί, με την Τράπεζα της Ισπανίας να εκτιμά ότι μέσα στο 2024 θα φτάσει κατά μέσο όρο το 4,5%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σάντσεθ προετοιμάζει τον σχετικό νόμο παράτασης της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 0%, για τα προϊόντα που φορολογούνταν με υπερμειωμένο συντελεστή 4%, και από 10% σε 5% στα έλαια και τα ζυμαρικά.