Σε λάθος εκτίμηση της ταχύτητας αποκλιμάκωσης της κατάστασης αναφορικά με τα επιδημιολογικά στοιχεία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας την παράταση του lockdown ως και τις 14 Δεκεμβρίου, απομακρύνοντας επίσημα την αρχική ανακοίνωση για άρση των περιορισμών στις 7 του μηνός.

Όπως είπε ο Στ. Πέτσας εξηγώντας τη κυβερνητική απόφαση, «υπάρχει τη στιγμή αυτή μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν» και πρόσθεσε πως «σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά».

Ωστόσο σημείωσε ότι κατ’ εξαίρεση από τις 7 Δεκεμβρίου, πρόκειται να ανοίξουν τα καταστήματα εποχικών ειδών.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «η παράταση των γενικών περιοριστικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό». «Προτεραιότητα», όπως είπε, «παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, υπογράμμισε ότι «πάνω από τη δυσφορία που προκαλεί σε όλους μας ο πόλεμος που δεχόμαστε από τον ιό, αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη. Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της ΕΕ με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρους του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο Στ. Πέτσας επανέφερε το ζήτημα με τις διπλές καταγραφές στοιχείων του κορονοϊού στο οποίο αναφέρονταν τη περασμένη Κυριακή δύο δημοσιεύματα της «Δημοκρατίας» και του «Βήματος». Ειδικά η «Δημοκρατία», με δημοσίευμά της τη Τετάρτη, δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν για την καταγραφή των κρουσμάτων, με ειδική αναφορά στην ««η παράλληλη συμφωνία που υπέγραψε ο ΕΟΔΥ με ιδιώτη, αντί 800.000 ευρώ, για την καταγραφή κρουσμάτων, που ήδη γινόταν από άλλη κρατική υπηρεσία!».

Δημοσιογράφος της εφημερίδα παρόλα αυτά, σε τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε ότι δεν είναι ακριβώς «διπλά βιβλία», αλλά είναι ένα «μπάχαλο με την καταγραφή των κρουσμάτων. Δεν προσπάθησαν να κρύψουν κάτι ούτε να τα μαγειρέψουν. Απλώς τα έκαναν μπάχαλο διότι κατέγραφαν διπλά τα κρούσματα, ή σε ορισμένες περιπτώσεις που τα κατέγραφαν σωστά, πολλά έμπαιναν στο σύστημα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά τα θολά στοιχεία υπάρχουν από το καλοκαίρι».

Στη δημοσιότητα δύο συμβάσεις για την καταγραφή κρουσμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «τις τελευταίες μέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες που μετέχουν στη συλλογή των στοιχείων δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές, μέλη της Επιτροπής των ειδικών, καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας».

Υποστήριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει άλλωστε καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να έχει και να παρέχει πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα».

Ακόμα ανέφερε πως η κυβέρνηση «καθιέρωσε στην αρχή καθημερινή ενημέρωση από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, συνέχισε να δημοσιοποιεί καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, επανέφερε τακτικές ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και συγκρότησε Παρατηρητήριο covid-19 το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιήσει 25 περιοδικές εκθέσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τις συνέπειές της».

Τόνισε ότι «βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».