Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η κυβέρνηση προχώρησε και στην σύσταση Παρατηρητηρίου Ρευστότητας, στο οποίο άξιο σημασίας είναι ότι θα αποτελείται από 9 μέλη, εκ των οποίων πρόεδρος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το εν λόγω Παρατηρητήριο θα έχει ως σκοπό την εν γένει παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, αυτοτελώς, καθώς και σε συνάρτηση με την πιστωτική επέκταση, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης στήριξης της οικονομίας και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο- το οποίο θα διοικείται από 9μελές όργανο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών- είναι αρμόδιο για:

α) Τη διαχρονική παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, είτε αυτή προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (πιστωτική επέκταση), είτε από ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

β) Την υποβολή προτάσεων, για τη βελτίωση των δράσεων που αποβλέπουν στην παροχή ρευστότητας, καθώς και της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων που παρακολουθεί.

γ) Τη διαχρονική παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά ιδίως μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, προγραμμάτων και καθεστώτων ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών.

δ) Την υποβολή προτάσεων για ενέργειες και δράσεις για τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη μέτρων που διασφαλίζουν την ύπαρξη ρευστότητας και την πιστωτική επέκταση.

«Διακοσμητικός ο ρόλος του Παρατηρητηρίου»

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, σχολίασε ότι «με εκπρόθεσμη τροπολογία, μόλις χθες, η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας το οποίο ο κ. Γεωργιάδης είχε εξαγγείλει στις 20 Μαΐου».

Και το κάνει, συνεχίζει ο Κατρίνης, ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των προγραμμάτων ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ-Ταμείο Εγγυοδοσίας) και έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της δεύτερης φάσης.

Επιπλέον, ο ίδιος υποστήριξε ότι για να μην υπάρχει μάλιστα η παραμικρή αμφιβολία για το διακοσμητικό ρόλο του Παρατηρητηρίου, στο οποίο θα προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζεται ότι «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου η αξιολόγηση και ο έλεγχος των γενικών και ειδικών όρων των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων», όπως ρητά αναφέρεται στην παρ.4 της σχετικής τροπολογίας.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί το ρόλο της ως παρατηρητή στη ρευστότητα που δίνεται μέσω των τραπεζών με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο», τονίζει.

«Γιατί, δυστυχώς, τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του δεν τους απασχολεί ότι λιγότερες από 20.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν πάνω από 7 δις ευρώ μέσω των “εργαλείων ρευστότητας”, την ίδια στιγμή που περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να λάβουν 2 δις από την επιστρεπτέα προκαταβολή του Νοεμβρίου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Κατρίνης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε ανακοινώσει «Φτιάχνουμε παρατηρητήριο ρευστότητας, καταγράφοντας τον ρυθμό εκταμίευσης δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα χρήματα να φτάσουν πραγματικά στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να έχουν αυτά τα χρήματα στη διάθεσή τους».