Στη μία το μεσημέρι, την πόρτα του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης πέρασε και ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των προσώπων που διαχειρίστηκαν το θέμα του ελέγχου της καταγραφής και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων covid-19 στη γεωγραφική ενότητα της ΠΕ Κοζάνης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Στο αλαλούμ προσπαθεί να απαντήσει ο ΕΟΔΥ, αναφέροντας ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό« έχει επιληφθεί, μετά από σχετική ενημέρωσή της, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπως σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται καθυστερημένη δήλωση κρούσματος από υπόχρεο στο μητρώο COVID-19».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το «ανωτέρω γεγονός δεν επηρέασε σε κανένα επίπεδο την εισήγηση για λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς την περίοδο εκείνη (Νοέμβριος 2020) το επιδημιολογικό φορτίο στην ΠΕ Κοζάνης ήταν ούτως ή άλλως υψηλό».

Πριν λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι προκαταρκτική εξέταση έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για το δεύτερο κύμα πανδημίας που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη, με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Θεσσαλονίκη και φαίνεται ότι θα αγγίξει και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να διερευνηθεί εάν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ελήφθησαν αποφάσεις που ζημίωσαν τους πολίτες της περιοχής μιας και η ΠΕ Κοζάνης βρίσκεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 3,5 μήνες.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ζητάει να διερευνηθεί «εάν πολίτες που ήταν θετικοί στον ιό τον Νοέμβριο του 2020 για τους οποίους ο ΕΟΔΥ δεν ενημερώθηκε ώστε να προχωρήσει σε οδηγίες και σε ιχνηλάτηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά, λειτούργησαν εν αγνοία τους ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού».

Όπως προκύπτει, οι καταγγελίες από πολίτες και τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς από επικοινωνία του αναπληρωτή διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χαρίσου Γκοβεδάρου και του Λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου υπεύθυνου του ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, με τα κεντρικά του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι είχαν προστεθεί στην ημερήσια λίστα αποτελεσμάτων της 11ης και 12ης Ιανουαρίου 2021 συνολικά 40 κρούσματα που προέρχονταν από την περίοδο του Νοεμβρίου.

Ο κ. Γκοβεδάρος εξήγησε ότι 9 κρούσματα του Νοεμβρίου προστέθηκαν ετεροχρονισμένα στην λίστα της 11 Ιανουαρίου και ακόμη 31 στην λίστα της 12 Ιανουαρίου. Συμπλήρωσε δε ότι μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι αλλά 9 κρούσματα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προστέθηκαν σε ανακοινώσεις του Ιανουαρίου 2021.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, τα παραπάνω κρούσματα που εμφανίστηκαν ετεροχρονισμένα αφορούν τον δήμο Εορδαίας και προέρχονται από ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης με το οποίο έχει συμβληθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Το πρωί της Τετάρτης, απαντώντας σε καταγγελίες τηλεθεατών στην εκιπομπη για λάθος στοιχεία στην Κοζάνη, ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε ξεκάθαρα ότι ««το καθεστώς της Κοζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα επί τα βελτίω, φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που κρατούν την Κοζάνη σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν βρίσκεται πραγματικά». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «ενσωματωθηκαν τεστ με κάποια καθυστέρηση» ωστόσο μετά έκανε ένα βήμα πίσω και σημείωσε ότι «αν συμβαίνει αυτό μπορεί να βγουν λάθος συμπεράσματα».