Χωρίς τέλος εξελίσσεται η αντιπαράθεση που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη στο πλαίσιο του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού European Investigative Collaboration (EIC) «Black Trail», με τη συμμετοχή του ελληνικού ερευνητικού δικτύου δημοσιογράφων Reporters United και με ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική ναυτιλία, καθώς επί ένα 24ωρο βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα, με πλήθος αντιδράσεων από χρήστες του διαδικτύου και αναγνώστες, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Την αμηχανία του υπουργού Ναυτιλίας όταν άκουγε τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη να υβρίζει την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο του και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές συμπληρώνει η εκκωφαντική αφωνία της κυβέρνησης το Σάββατο. Μάλιστα, ο ίδιος ο εφοπλιστής, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δίχως να απολογηθεί, δεν διστάζει να επιτεθεί στους δημοσιογράφους του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού European Investigative Collaboration (EIC) στους οποίους παραχώρησε τις επίμαχες δηλώσεις, κάνοντας λόγο για δηλώσεις που «διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους» για να τον πλήξουν, και υποστηρίζοντας πως αυτές «δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση της σημερινή κατάσταση».

Ωστόσο, όπως ανέφερε η ομάδα του ερευνητικού δικτύου δημοσιογράφων Reporters United που συνεργάστηκε στην δημιουργία του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ για τη ναυτιλία, η συνέντευξη του Π. Λασκαρίδη δόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2020, και μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου, έλαβε χώρα η συνέντευξη με τον υπουργό Πλακιωτάκη, γεγονότα που δεν αφήνουν υπόνοιες ούτε για κοπτοραπτική, ούτε και για «διαρροή» δηλώσεων.

Κατηγορεί και απειλεί τους δημοσιογράφους ο Λασκαρίδης – Σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου για τις υβριστικές δηλώσεις του εφοπλιστή

Η αντίδραση από την κυβέρνηση μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει έρθει, παρά την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον της με ανακοινώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, όμως φαίνεται πως μία απάντηση ήρθε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και μία από τις εφημερίδες του, και συγκεκριμένα «Τα Νέα».

«Είναι τουλάχιστον απρεπή και προσβλητικά τα όσα δήλωσε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης για την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας του Οργανισμού EIC ( European Investigative Collaboration). Πρόκειται για δηλώσεις που δεν εκθέτουν μόνο τον ίδιο, αλλά πλήττουν τους έλληνες εφοπλιστές ως φυσικά πρόσωπα και συνολικά την εικόνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, την οποία εκπροσωπεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε άρθρο με τίτλο «Προσβολές και απρέπειες».

«Πρόκειται για δηλώσεις που δεν εκθέτουν μόνο τον ίδιο τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, αλλά πλήττουν τους έλληνες εφοπλιστές ως φυσικά πρόσωπα και συνολικά την εικόνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, την οποία εκπροσωπεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της» αναφέρεται εισαγωγικά στο σχετικό άρθρο που δεν υπογράφεται από κάποιον συντάκτη, γεγονός που δείχνει πως εκφράζει το ίδιο το μέσο. Κάτι άλλωστε που γίνεται εύκολα σαφές, από τη στιγμή που ο επιχειρηματίας – εκδότης είναι και αυτός εφοπλιστής.

«Τι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Π. Λασκαρίδης; Οτι “οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον Πρωθυπουργό” προσθέτοντας ότι “μπορούν να χέ… τον Πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα”» αναφέρεται ακόμα στο άρθρο, ενώ ο συντάκτης καταλήγει επιτιθέμενος στον εφοπλιστή Λασκαρίδη, ζητώντας την παρέμβαση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Σ’ αυτό το πρωτοφανές παραλήρημα του Π. Λασκαρίδη δεν μπορεί να μην υπάρξει απάντηση. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών οφείλει αμέσως να πάρει θέση και να επιβάλει μέτρα. Δεν είναι δυνατόν, με τέτοιες δηλώσεις, να διασύρονται οι Έλληνες εφοπλιστές και ένας ολόκληρος κλάδος με σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και να μην υπάρξει ισχυρή αντίδραση. Ακόμη και αν χρειασθεί η αποπομπή του Π. Λασκαρίδη από το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών» καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας του Β. Μαρινάκη.

Εξευτελιστική εμφάνιση του υπουργού Ναυτιλίας σε ντοκιμαντέρ για το «μαύρο αποτύπωμα» των εφοπλιστών

Υπενθυμίζεται πως σε μια προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι χυδαίες και υβριστικές δηλώσεις του, δίχως να απολογηθεί, ο εφοπλιστής προχώρησε την Παρασκευή σε δημόσια δήλωση, απειλώντας και συκοφαντώντας τους δημοσιογράφους στους οποίους παραχώρησε την συνέντευξη. Ο Π. Λασκαρίδης, στη δήλωσή του υποστηρίζει πως αυτές δεν αφορούν το πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού και υπουργού Ναυτιλίας, πως αυτές «διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους» και προέρχονται από αντιπάλους του στη ναυτιλία, πως πρόκειται για «συρραφές», και πως οι «ανεκδιήγητοι Πορτογάλου δημοσιογράφοι» θα «υποστούν τα επίχειρα των πράξεών τους».