Μετά τις επί μήνες διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ανεξέλεγκτες κλαδεύσεις  δέντρων που προσπαθούν να επιβιώσουν στις ελληνικές πόλεις, ο Συνήγορος του Πολίτη που ασχολήθηκε με το θέμα απευθύνεται στα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητά «να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, ο Συνήγορος του Πολίτη έγινε αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών σχετικά με την «ορθολογική κλάδευση αστικού πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους των δήμων». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι πολλοί δήμοι «προέβησαν σε μαζικές κλαδεύσεις μετά την εκδήλωση καιρικών φαινομένων». Υπενθυμίζεται ότι όταν το θέμα ήρθε τον περασμένο Μάιο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής επικαλούνταν κυρίως την αντιμετώπιση ασθενειών.

Ο Συνήγορος επικαλείται την απάντηση που έστειλε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς) τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία τονίζει ότι «δεν υπάρχει ορθή διαχείριση του αστικού πρασίνου, καθώς οι κλαδεύσεις πραγματοποιούνται από τεχνικό προσωπικό που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία».

Πάντως, όπως αναφέρθηκε τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος Αθηναίων έχει για τα κλαδέματα τριετή σύμβαση με την εταιρεία Unison, συνολικού κόστους 35 εκατομμυρίων ευρώ.