Συμφωνία επετεύχθη στη διάσκεψη του Παρισιού, με θέμα την αντιμετώπιση των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους, για την «αναγκαία» στρατιωτική ενίσχυση του Ιράκ.

Η απόφαση αποτυπώνεται στην τελική δήλωση των περίπου 30 χωρών οι οποίες συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Στη δήλωση, την οποία κοινοποίησαν Γάλλοι αξιωματούχοι, αναφέρεται ως ζήτημα «άμεσης προτεραιότητας» η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο δεν διευκρινίζεται τι τύπου θα είναι ακριβώς η στρατιωτική βοήθεια προς το Ιράκ.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού για τον καθορισμό του στρατηγικού πλαισίου ανάληψης δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν «με κάθε τρόπο» τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.

Ο Ολάντ απηύθυνε  έκκληση στους εταίρους της Γαλλίας, Δυτικούς και Αραβες, να σταθούν «ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας».
 
«Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να δεσμευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο» απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, είπε
 
Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν «με κάθε τρόπο» τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.
 
«Το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν και να προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Συρίας. Και για τη Γαλλία, αυτές είναι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα».
 

Χωρίς το Ιράν

Το Ιράν απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για συνεργασία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο ανώτατος ιρανός ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του. «Από τις πρώτες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στο Ιράκ, ζήτησαν μια συνεργασία εναντίον του Ντάεχ (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Αρνήθηκα διότι έχουν τα χέρια λερωμένα», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο στο οποίο υποβλήθηκε σε επέμβαση για προστάτη.
 
«Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε επίσης προσωπικά από τον (ιρανό ομόλογό του) Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και αυτός αρνήθηκε», πρόσθεσε ο πρώτος στην ιεραρχία του Ιράν.
 
Ο Χαμενεΐ δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναζητούν «ένα πρόσχημα για να κάνουν στο Ιράκ και τη Συρία αυτό που κάνουν στο Πακιστάν, να βομβαρδίζουν τα μέρη που θέλουν χωρίς έγκριση» από την πακιστανική κυβέρνηση.
 
Ο ιρανός ηγέτης αναφερόταν στις επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων εναντίον των βάσεων των Ταλιμπάν.
 
Χώρα γειτονική και σύμμαχος του Ιράκ, το Ιράν δεν εκλήθη στη διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων περίπου 20 χωρών, περιλαμβανομένων των αραβικών χωρών του Κόλπου, για να προσδιορισθεί ο ρόλος εκάστης στο διεθνή συνασπισμό που επιδιώκει η Ουάσινγκτον για να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος.
 
Ο Τζον Κέρι δήλωσε την Παρασκευή πως η συμμετοχή της Τεχεράνης στη διάσκεψη αυτή «δεν θα ήταν αρμόζουσα», κυρίως εξαιτίας «της ανάμιξης του Ιράν στη Συρία και αλλού».
 
Ωστόσο οι ιρακινοί ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απουσία αυτή. Ο πρόεδρος Φουάντ Μασούμ επισήμανε πως το Ιράν είχε παράσχει ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ και τους ιρακινούς Κουρδους από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης των τζιχαντιστών.