Συνολικό εισόδημα μόλις 199.057 ευρώ δήλωσε το 2019 για το έτος του 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι να εμφανίζει για το ίδιο έτος εισοδήματα ύψους 71.850 ευρώ, εκ των οποίων πρόκειται για 41.346 ευρώ από συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίας και άλλα, και για 30.500 ευρώ από ακίνητα.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δηλώνει εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα και τόκους από ακίνητα και δάνεια. Ακόμα, δηλώνει ποσό 150.000 ευρώ από δάνεια, και 35.964 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση. Ακόμη, ο πρωθυπουργός δηλώνει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 16.322 δολ. ΗΠΑ και 7.748 ευρώ, καθώς και καταθέσεις συνολικού ύψους 1.079 ευρώ και 547 δολαρίων.
Την ίδια ώρα, η Μ. Γκραμπόφσκι δηλώνει καταθέσεις σε τρεις τραπεζικές θυρίδες, εκ των οποίων στη μία είναι συνδικαιούχος, με το συνολικό ύψος τους να είναι 285.750 ευρώ και 182.939 δολάρια.
Από κοινού, το πρωθυπουργικό ζεύγος δηλώνει κατοχή ή μερίδιο σε ακίνητα, όπως σε μία μονοκατοικία στη Γλυφάδα και στα Χανιά, καθώς και καλλιέργειες στα Χανιά και στις Κυκλάδες, ενώ η Μ. Γκραμπόφσκι δηλώνει ένα ακίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο (από κληρονομιά του 1978) και ένα διαμέρισμα στην Αθήνα.
Ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ακόμα ένα αγροτικό όχημα και τέσσερα επιβατηγά ΙΧ και μέτοχος στην εφημερίδα Κήρυξη ΑΕ κατά 65%. Η σύζυγός του δηλώνει δύο επιβατηγά ΙΧ, μέτοχος στην ZEUS-ΔΙΟΝΕ ΑΕ κατά 27,06%, καθώς και κατά 50% στην «Μ. ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ».
Αξίζει να σημειωθεί πως αναφορικά με τις δανειακές τους υποχρεώσεις, το πρωθυπουργικό ζεύγος δηλώνει δανειακές οφειλές ύψους 449.204 ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 150.000 ευρώ ως «επιχειρηματικό δάνειο» τον Απρίλιο του 2018 από την αδερφή του, Αλεξάνδρα Γκουρντέν, με ημερομηνία εξόφλησης τον ίδιο μήνα του 2035. Ακόμα, ο Κ. Μητσοτάκης είναι συνοφειλέτης σε δύο επιπλέον δάνεια.
Η Μ. Γκραμπρόφσκι έχει συνολικές δανειακές οφειλές της τάξης των 912.868 ευρώ, με τα 853.133 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Αναζητείται το σπίτι του Βολταίρου
Την ίδια ώρα, έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως ακόμα και στη δήλωση του 2019 για το έτος του 2018 απουσιάζει η όποια αναφορά στην εταιρεία SCI PERSONAL VENTURES της Μ. Γκραμπόφσκι, εταιρεία η οποία συστήθηκε το 2006, όταν κατά τον Κ. Μητσοτάκη το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το documentonews.gr, η εταιρεία ανήκε κατά 95% στην ίδια, και κατά 5% στον ετεροθαλή αδερφό της.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ίδιου ιστότοπου, παρότι στην νέα δήλωση του Κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει αναφορά στην εταιρεία της συζύγου του, στο Εμπορικό Μητρώο της Γαλλίας αναφέρεται πως η εταιρεία ανήκει ακόμα στην Μ. Γκραμπόφσκι, με την τελευταία επικαιροποίηση στοιχείων μάλιστα να έχει γίνει μόλις στις 7 Μαΐου του 2020, στοιχεία που επιβεβαιώνει και ο ιστότοπος τραπεζικής ενημέρωσης Societe, στον οποίο παρουσιάζεται και το καταστατικό της εταιρείας, με την ίδια να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία SCI VENTURES εμφανίζεται ως κάτοχος του περιβόητου σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι, ενώ σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2017 πως η εταιρεία μεταβιβάστηκε, κάτι που όπως αναφέρεται παραπάνω δεν επιβεβαιώνεται.
Το θέμα είχε έρθει στη δημοσιότητα με δημοσίευμα του ίδιου μέσου, όταν τον περσινό Σεπτέμβριο έθετε σοβαρά πολιτικά και ηθικά ερωτήματα, καθώς την ίδια ημέρα που ο Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, στις 30 Ιουνίου του 2006, η Μ. Γκραμπόφσκι προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας SCI Personal Ventures στο Παρίσι, στην οποία η ίδια κατείχε ποσοστό 95% και ο ετεροθαλής αδελφός της, Γιώργος Παπαζήσης το υπόλοιπο 5%, με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 Ιουλίου, η εταιρεία εμφανίζεται να αγοράζει από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Pierre Cardin το εν λόγω ακίνητο, έναντι ποσού ύψους περί τα 1,5 εκατ. ευρώ, που μαζί με τους φόρους και τα λοιπά έξοδα φτάνουν τα 1,62 εκατ. ευρώ. Από αυτά, όπως αναφέρεται, τα 900.000 ευρώ προήλθαν από δανεισμό της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 725.000 ευρώ φέρονται να δόθηκαν μετρητά «από ίδια κεφάλαια» της εταιρείας.
Από τα όσα αναφέρθηκαν τότε, εύλογα προκύπτει το ερώτημα για την πηγή προέλευσης των χρημάτων από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, καθώς κατά τη σύστασή της μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, το μετοχικό κεφάλαιό της ήταν 10.000 ευρώ. Τα ερωτήματα αυξάνουν καθώς υπογραμμίζεται πως κατά τη δήλωση πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη αναφέρεται πως η σύζυγός του είναι μέτοχος της εν λόγω γαλλικής εταιρείας κατά 95%, την οποία αναφέρει ως «ιδιοκτήτρια διαμερίσματος επιφανείας 92 τμ με αποθήκη και γκαράζ» με πηγή προέλευσης «δάνειο», παρότι ο δανεισμός αφορούσε τα 900.000 ευρώ από το συνολικό ποσό.
Ακόμη, από το δημοσίευμα προκύπτουν ερωτήματα και για τις φορολογικές και νομικές φορολογικές αρχές, αφού όπως τονίζεται, η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για το πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη, κατέληξε σε «παραγραφή», χωρίς να εξετάσει το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος που δεν παραγράφεται. Το δημοσίευμα κατονομάζει συγκεκριμένους ελεγκτές του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που φέρονται να πραγματοποίησαν τους σχετικούς ελέγχους, απευθύνοντας τους ερωτήματα, τόσο για το γεγονός πως στο πόρισμά τους εξέφεραν άποψη για υπόθεση «που έχει παραγραφεί» και παραμένει ανέλεγκτη, όσο και για το γεγονός πως κατά το πόρισμά τους συγχέουν την Μ. Γκραμπόφσκι ως φυσικό πρόσωπο και την εταιρεία της.