Στο κείμενο αναμένεται να υπάρχουν αναφορές τόσο στην επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για τη σταδιακή επάνοδο της χώρας στις αγορές, όσο και στα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
 
Αυτά μεταξύ άλλων είναι, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, η αντιμετώπιση του «κενού πόρων» το οποίο δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, και η μεταρρύθμιση των δομών είσπραξης των φόρων. 
 
Στην έκθεση θα αποτυπώνεται, κατά πληροφορίες, και μια πρώτη αποτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ώρα που για την Αθήνα αποτελεί πια κομβική ημερομηνία η 5η Μαΐου, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση για ελάφρυνσή του. 

Σήμερα μετά το μεσημέρι στέλεχος της τρόικας από την πλευρά της Ευρωπαικής Επιτροπής θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (μετά τον τελευταίο έλεγχο που οδήγησε στην απελευθέρωση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ). 

Τα ανοιχτά ζητήματα, όπως έχει γράψει “το Βήμα της Κυριακής”, τα οποία θα τεθούν από την τρόικα και αναμένεται να αποτελέσουν σημεία έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης είναι:

-η αντιμετώπιση του “κενού πόρων” το οποίο δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες από την 1η Ιουλίου και τη σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων

-η ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, πολιτική που η τρόικα θέτει ως αναγκαία προυπόθεση για τη μείωση της ανεργίας που κινείται στο 26% για το σύνολο του πληθυσμού και στο 54% για τους νέους.

-η μεταρρύθμιση των δομών είσπραξης των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ όπου οι απώλειες εσόδων για το κράτος είναι τεράστιες, και

-η επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους για το οποίο επιχειρείται μια πρώτη αποτύπωση από την πλευρά της τρόικας.