Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή, μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, η ΕΚΤ σημείωσε ότι παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζες.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Η ΕΚΤ έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας» τονίζει η ανακοίνωση.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» αναφέρει η ΕΚΤ.

Σε δηλώσεις του, ο Ιγκνάσιο Αντζελόνι, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΕ, είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit στις αγορές και στο τραπεζικό σύστημα.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη, σήμερα τα πάντα βρίσκονται στη θέση τους και θα υπάρξουν οδηγίες από το εποπτικό συμβούλιο» τόνισε ο Αντζελόνι.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι οι προσπάθειες να δημιουργηθεί μία τραπεζική ένωση στην ΕΕ δεν είχαν ολοκληρωθεί, άφησε «μισοψημένο το κέικ» και αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα ρίσκου μετά την βρετανική απόφαση.


Παρέμβαση και από την Ελβετία στην αγορά συναλλάγματος

Σκοπός της παρέμβασης, ανέφερε σε ανακοινωθέν της η τράπεζα της Ζυρίχης, ήταν η «σταθεροποίηση της κατάστασης» και υπογράμμισε πως η χώρα «θα παραμείνει ενεργή στην αγορά» συναλλάγματος, «παίζοντας» με τις ισοτιμίες ύστερα και από τις πιέσεις που δέχτηκε το φράνκο από την απόφαση του Βrexit.