Όπως τόνισε ο Π. Παυλόπουλος, δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία, όπως η Αγία Σοφία, και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Ευνοούμε την ένταξη των γειτόνων μας στα Βαλκάνια και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Βαλκάνια, όμως, αυτή η προοπτική έχει ορισμένες προϋποθέσεις, που ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει».
 
Ειδικότερα τόνισε ότι θα πρέπει: Πρώτον, να σέβονται απαραιτήτως το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Δεύτερον, να σέβονται το ευρωπαϊκό Κεκτημένο και πάλι στο σύνολό του. Και επίσης πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός στην Ιστορία και στον ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
 
«Ο σεβασμός της Ιστορίας και του Πολιτισμού αποτελεί αμάχητο κριτήριο ως προς την θέληση του καθενός για φιλία και καλή γειτονία. Αντιθέτως, η έλλειψη σεβασμού προς την Ιστορία και προς τον Πολιτισμό, αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό τεκμήριο ότι κάποιος δεν επιθυμεί αυτή την φιλία και καλή γειτονία. Ιδίως, μάλιστα, όταν έχουμε φαινόμενα, τα οποία προσβάλουν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως αυτά που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό. Αυτά δείχνουν, από χώρες στις οποίες η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή, ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως π.χ την Αγία Σοφία, και από εκεί και πέρα να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή. Και η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή προς όλους, αλλά εξίσου πρέπει να τονίσω ότι η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της Ιστορίας, καθώς και του ευρωπαϊκού Πολιτισμού» σημείωσε ο Π. Παυλόπουλος.
 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχάρη τον Ρ. Ράντεφ για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και παρατήρησε ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Βουλγαρίας στη χώρα μας υπό τη νέα του ιδιότητα, καταδεικνύει την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η γείτονα στις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ανταποκρίνεται στα κριτήρια και θα ήταν καλύτερα, ακόμα και για ολόκληρη την ΕΕ, αυτή η ένταξη να ολοκληρωθεί.

«Για πιο ισχυρή Ευρώπη»

 
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστήριξε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία επιθυμούν να δουν μια πιο ισχυρή Ευρώπη, πιο συνεκτική, ικανή να φέρει σε πέρας τον πλανητικό της ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης, υπό όρους αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι στις σημερινές προκλήσεις φαίνεται πόσο ο κόσμος έχει ανάγκη από την ισχυρή Ευρώπη. Και κατέληξε με την επισήμανση ότι «καθένας από τους λαούς μας και από κοινού θα εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, βεβαίως στο μέτρο που μας αναλογεί».
 
Aπό την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο για την συνάντηση, υπογράμμισε ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Βουλγαρίας- από την ανάληψη των Προεδρικών του καθηκόντων- στην Ελλάδα, εκπέμπει ένα μήνυμα, όχι μόνο για την σημασία των διμερών σχέσεων, αλλά και για τη σημασία της συμμαχικής μας σχέσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
 
«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν ένα υπόδειγμα καλών γειτονικών σχέσεων που βασίζονται στην κοινή ευρωπαϊκή προοπτική και κοινές ευρωπαϊκές αξίες» και εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
«Η υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν επίσης είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εγγυηθεί η αποτελεσματικότητα του αγώνα μας κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και κατά της τρομοκρατίας. Και είναι καιρός να το καταλάβουν και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο Ρ.Ράντεφ.
 
Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν παρόμοιες θέσεις όσον αφορά την Ευρωπαϊκή ατζέντα. «Θέματα, τα οποία αφορούν την ασφάλεια, την μεταναστευτική πολιτική, την πολιτική στον τομέα της ενέργειας και γενικά όλη η προοπτική για το μέλλον της Ευρώπης. Ενδεικτικά είναι επίσης τα στοιχεία όσον αφορά τις εμπορικές μας ανταλλαγές, τα οποία έχουν ανέλθει σε 3 δις ετησίως. Κάτι που αποτελεί εγγύηση για τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών μας» συμπλήρωσε.
 
Παράλληλα, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός της ελεύθερης διακίνησης πολιτών εδώ και χρόνια μεταξύ των δύο χωρών μας. «Είναι πάρα πολλοί Έλληνες που ταξιδεύουν στη Βουλγαρία, καθώς και Βούλγαροι που επισκέπτονται ως τουρίστες τη χώρα σας. Μεγάλος είναι ο αριθμός και των τουριστών και των φοιτητών στις δύο χώρες και όσων γενικά ταξιδεύουν και δραστηριοποιούνται και επιχειρηματικά. Και αυτή η πραγματικότητα οφείλεται στις καλές γειτονικές μας σχέσεις και στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες μας είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε. Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τους πρώτους και βασικούς επενδυτές στη Βουλγαρία και τόνισε πως πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε να δώσουμε ισχυρή ώθηση για τις επιχειρηματικές επαφές και ανταλλαγές και από τις δύο πλευρές.
 
«Για μας -συνέχισε- πρωταρχικής σημασίας είναι οι πολιτικές στον τομέα των μεταφορών και των ενεργειακών πόρων. Και ευελπιστούμε ότι η διασύνδεση στον τομέα του φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, θα γίνει δυνατόν να υλοποιηθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, επειδή ο ενδιάμεσος αγωγός φυσικού αερίου θα δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο στη Βουλγαρία, αλλά και στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να πετύχουν διαφοροποίηση τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών. Επίσης θεωρώ ότι η εμπέδωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της πιο ενεργούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, αποτελούν εγγύηση για την σταθερότητα της περιοχής και των χωρών μας» ο Βούλγαρος Πρόεδρος.
 
Τέλος, αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, σημείωσε, ότι εδώ υπάρχει ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών μας, υπογραμμίζοντας ότι «και η Βουλγαρία και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία αυτών των χωρών και θα εξακολουθήσουν να την στηρίζουν, εφόσον βέβαια αυτές οι χώρες πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Κάτι πολύ σημαντικό για τις συνθήκες που επικρατούν στα Βαλκάνια, οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο αμοιβαίος σεβασμός, πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για μελλοντική ένταξη ως πλήρη κράτη-μέλη. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία και οι σχέσεις Βουλγαρίας – Ελλάδας θα εξακολουθήσουν την ανοδική τους πορεία με σκοπό την μεγαλύτερη ασφάλεια και την ανάπτυξη όλων των Βαλκανίων» κατέληξε ο Ρ. Ράντεφ.