«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον απόηχο της τουρκικής «επίσκεψης» στα Ίμια.


Το ιστορικό της υπόθεσης

Πυραυλάκατος του τουρκικού ναυτικού, στην οποία επέβαιναν ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, και οι αρχηγοί των τριών Όπλων, περιέπλευσε στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Μια πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περίπου στις 11 το πρωί το συγκρότημα των νήσων Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το περιστατικό συμπίπτει με την συμπλήρωση 21 ετών από την κρίση των Ιμίων, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα της σύγκρουσης.

Παράλληλα έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι τουρκικές αρχές αποκάλεσαν «αιφνιδιαστική» την επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού, ωστόσο είχαν προσκληθεί τα μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν τον απόπλου των τουρκικών πλοίων.