Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι ουρές πολιτών έξω από τα υποστελεχωμένα κέντρα υγεία είναι ατελείωτα εξαντλητικές και η κυβέρνηση δια στόματος Α.Γεωργιάδη περήφανα πανηγυρίζει ότι κατάφερε να μειώσει το πλαφόν στα 47 ευρώ για το  PCR τεστ σε ιδιωτικές κλινικές, δύο δήμαρχοι, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο Σίμος Ρούσσος, έχουν εξασφαλίσει μέσω ανοιχτών διαγωνισμών τιμές πολύ χαμηλότερες για τα PCR τεστ.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εξασφάλισε μέσω διαγωνισμού τιμή για τη διενέργεια PCR με τιμή 27-29 ευρώ. Ενώ ακόμη χαμηλότερη τιμή, ύψους 25 ευρώ ανά τεστ, πέτυχε και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

Αυτές οι κινήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, η οποία επίμονα  αρνείται την συνταγογράφηση του μοριακού τεστ και την δωρεάν παροχή του στους πολίτες.

Ο Σίμος Ρούσσος επισημαίνει σε ανάρτησή του ότι έχει εξασφαλίσει από τον Μάιο του 2021 σε συνεργασία με ιδιωτικό κέντρο την τιμή των 25 ευρώ για μοριακό έλεγχο των εργαζομένων στο Δήμο Χαλανδρίου. Όπως λέει «η τιμή αυτή επιβαρύνεται με 10 ευρώ εφόσον γίνεται μαζικά σε χώρο του δήμου, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για κατ’ οίκον δειγματοληψία στην τιμή των 40 ευρώ». «Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πια ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το τεστ ελέγχου παρέχεται δωρεάν στις δομές υγείας…» καταλήγει με νόημα ο Σίμος Ρούσος. Ο δήμος Χαλανδρίου έχει ενεργή σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο για την ανίχνευση κορωνοιού για τους υπαλλήλους του δήμου με μοριακό τεστ στην τιμή των 25 ευρώ,από τον Μάιο του 2021.

Από την άλλη, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αφού εξήγησε πως ακριβώς έκανε τον διαγωνισμό με όλες τις προδιαγραφές και κατάφερε να επιτύχει αυτή την τιμή, ανέλυσε την έρευνα που είχε διενεργήσει για το πραγματικό κόστος των μοριακών τεστ PCR, τους οποίους οι Έλληνες πληρώνουν ακόμα και σήμερα στο διπλάσιο κόστος συγκριτικά με την Κύπρο.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε πως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος του έδωσε εξηγήσεις για τον λόγο που δεν μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις τιμές. Λέγοντάς του μάλιστα πως έχει εισπράξει παράπονα από τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο, λόγω της ενέργειας αυτής του δημάρχου.

Η ανώτατη τιμή χρέωσης των μοριακών (PCR) τεστ για τον κορονοϊό από τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, που από τις 6 Ιανουαρίου μειώθηκε από τα 60 στα 47 ευρώ πρέπει να επανεξεταστεί, υποστηρίζει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ. Με δήλωσή του χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ποσό της διατίμησης ως υπέρογκο και προϊόν κερδοσκοπίας, ενώ καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρει πως ο Δήμος του και τα Νομικά του Πρόσωπα, μέσα από διαγωνισμούς και δημοπρασίες έχουν εξασφαλίσει τιμές χρέωσης από 27 ως 29 ευρώ ανά PCR τεστ, γεγονός που καταδεικνύει πως το κόστος των διαγνωστικών ελέγχων μπορεί να είναι πολύ μικρότερο.

Εξηγεί ότι από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας διενήργησε διαγωνισμό “Από το καλοκαίρι του 2020 αρχίσαμε επίσημα, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας, να διενεργούμε διαγωνισμούς – δημοπρασίες, τόσο ως Δήμος όσο και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης -ΔΚΚΠΑ). Αυτές οι δημοπρασίες επιφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη. Όταν η ‘‘αγορά’’ και οι νόμοι του κέρδους, ίσως και της κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2020 έβγαζαν ως τιμή μονάδος τα 120 και 140 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ ανά τεστ”.

Προσθέτει ότι: “Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο δήμος με τη δημοπρασία την οποία έκανε, και η οποία είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή, εξασφάλισε τιμή κόστους τα 29 ευρώ/μ.τ. Το δε ΝΠΔΔ (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικο – προνοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/μ.τ.”.

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί από τα παραπάνω πως το κόστος χονδρικής αγοράς του μοριακού τεστ είναι πολύ χαμηλότερο και έχει στηθεί μια επιχείρηση κερδοσκοπίας με υπέρογκα ποσά που εισρέουν στις τσέπες όσων τα διακινούν. Όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη οργίου κερδοσκοπίας και είχε προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των Εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.

“Όπως διαπιστώνεται από τις τιμές τις οποίες έχει επιτύχει ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, το ποσό των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ είναι υπέρογκο, τη στιγμή που εμείς ως δήμος αυτή τη στιγμή έχουμε σύμβαση με 27 ευρώ/τ.μ. Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να επανεξεταστεί την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/μ.τ. αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 40 ευρώ, και να βάλουν φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία”, υποστηρίζει ο κ. Δανιηλίδης. Βέβαια καταλήγει ότι “το ιδανικότερο, ωστόσο, σε αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης”.