Αναλυτικά, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει λήξει το ζήτημα των κόκκινων δανείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Όπως έχουν διαμηνύσει οι Βρυξέλλες, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο μαραθώνιος των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί τον Μάρτιο με τους τομείς της Παιδείας και της Δικαιοσύνης να παίρνουν σειρά, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών.
Σαρωτικές ανατροπές σε όρια ηλικίας
Συγκεκριμένα, για το Ασφαλιστικό, σαρωτικές ανατροπές αναμένονται σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ προβλέπεται και δραστική μείωση για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, σύμφωνα με τις τέσσερις νέες εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας που αφορούν σε ασφαλισμένους εντελώς διαφορετικών ταμείων.
Οι ανατροπές αφορούν μισθωτούς ΔΕΚΟ – τραπεζών, βιοτέχνες, καταστηματάρχες (ΟΑΕΕ), γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς (ΕΤΑΑ), δημοσιογράφους και εργαζόμενους στον χώρο του Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις νέες ανατροπές είναι:
- Μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο μέχρι το 2012.
- Άνδρες ασφαλισμένοι σε ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
- Μητέρες με ανήλικο τέκνο ασφαλισμένες στα ταμεία Τύπου.
- Γυναίκες – άνδρες ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που συμπληρώνουν 35ετία μετά τις 18 Αυγούστου 2015.
- Γυναίκες με τρία παιδιά που δεν συμπλήρωσαν 20ετία μέχρι το 2010.
- Γυναίκες με 15ετία έως το 2012 που δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε το 60ό έτος.
Οι τέσσερις ενότητες που ακολουθούν (Α,Β,Γ,Δ) αφορούν γενικές διατάξεις των τεσσάρων εγκυκλίων που καλύπτουν όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως ταμείου.
Τέλος, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που αφορούν όσους ασφαλισμένους δεν θίγονται καθόλου από την αύξηση των ορίων ηλικίας.