
Πανελλαδικό έλεγχο ξεκίνησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τα φαινόμενα δικηγόρων που συμμετείχαν σε τηλεοπτικά παράθυρα για εκκρεμείς υποθέσεις. Ο επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου, επιλήφθηκε αυτεπάγγελτα ασκώντας πανελλαδικά πειθαρχικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου.
Ο Ζήσης Κωνσταντίνου ζήτησε από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανά την Ελλάδα, να του στείλουν βιντεοκασέτες των δελτίων ειδήσεων και των τηλεοπτικών εκπομπών, στις οποίες συμμετέχουν δικηγόροι, ενώ εκτιμάται ότι ελέγχονται πειθαρχικά περίπου 20 δικηγόροι.
Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, παρέχεται η δυνατότητα ο ΔΣΑ πανελλαδικά να ελέγξει πειθαρχικά όλους τους δικηγόρους για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο, εκτός των Αθηνών.
Αιτία για να εκκινήσει αυτή η διαδικασία είναι το γεγονός ότι πολλοί δικηγόροι, κάποιοι μάλιστα έχουν ως πελάτες τους τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις εκκρεμείς υποθέσεις, να μετέχουν σε τηλεοπτικά παράθυρα, εκπομπών ή δελτίων ειδήσεων, και εκφράζουν γνώμες για υποθέσεις όπως η ιστορία με τα τρία παιδιά που πέθαναν στην Πάτρα, η δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της, οι δίκες των ηθοποιών Δ. Λιγνάδη και Π. Φιλιππίδη, κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει εκφράζει «τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές» δικηγόρων που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα. Και κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου στους καθ’ έξιν και συνήθεια δικηγόρους που συμμετέχουν σε τηλεδίκες ότι «η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος επιβάλλει την πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και δεοντολογίας για τη λυσιτελή άσκηση του έργου του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης, ως συλλειτουργού αυτής και για την επιβαλλόμενη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειάς του».
Μάλιστα, η Ολομέλεια των προέδρων είχε τονίσει «τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές δικηγόρων» και είχε προειδοποιήσει ότι «θα κριθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα».
Δεν είχε παραλείψει το ανώτατο όργανο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να επισημάνει ακόμα ότι «δεν συγχωρούνται, ιδίως σε δικηγόρους, παραβιάσεις της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, καταχρηστικές συμπεριφορές και συμμετοχή σε τηλεδίκες».